Francuski ministar unutarnjih poslova zbog rasizma zaradio kaznu od 2.750 eura

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

FRANCUSKI ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux zaradio je kaznu od 750 eura zbog rasističke izjave tijekom neformalnog sastanka o članu stranke arapskog podrijetla.

Sud je dosudio kako je Hortefeux uputio rasističku uvredu mladom Arapu, a ministar je najavio žalbu na presudu. Uz kaznu od 750 eura, ministar će morati platiti i dodatnih 2.000 eura odštete zbog komentara koje je izrekao prošlog rujna o aktivistu vladajuće francuske stranke UMP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ih je više, onda nastaju problemi"

"Kada je samo jedan, onda je u redu. Kada ih je više, onda nastaju problemi", kazao je 52-godišnji ministar. Zanimljivo je da se samo nekoliko trenutaka kasnije ministar fotografirao sa "spornim" Alžircem.

Snimka je izazvala optužbe za rasizam te poziv za ostavku ministra. Sud je u presudi zaključio kako ministar nije želio da se ta izjava pojavi u javnosti. Odštetu od 2.000 eura će na račun dobiti antirasistička grupa MRAP koja je podnijela tužbu protiv ministra. Iz protivničke Socijalističke stranke traže od ministra da se prvo ispriča te nakon toga preda ostavku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara