Francuski ministar za integraciju Balkana u Europu

EUROPSKA unija mora stvarno i duboko podržati izbor zemalja Zapadnog Balkana da postanu njezine punopravne članice, ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier u članku za francuski dnevnik La Croix od srijede.

Barnier je 15. listopada u Ohridu bio europski sudionik prvog neformalnog susreta ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana (idući se planira u albanskoj Tirani opet uz sudjelovanje ministra neke od ključnih zemalja EU), pokrenutih na inicijativu šefova diplomacija Hrvatske, Makedonije i Albanije radi unapređenja suradnje u regiji i procesu pridruživanja EU i NATO-u.

Ohridski sastanak koji je okupio predstavnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Makedonije, protekao je sav u razgovorima o budućnosti u EU, piše Barnier ocjenjujući da su rečene zemlje "zrele za to".

"Okrenuti se prema Europi znači nužno okrenuti se od prošlosti i obvezati na mir", drži ministar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U interesu je Europe ne zatvoriti im vrata i ne prepustiti ih pogibeljima svih oblika krijumčarenja na europskoj periferiji, ističe on.

"Stoga Europska unija treba duboko, stvarno, poduprijeti europski izbor Balkana, kao nastavak prvog koraka koji je učinila kada je Hrvatskoj, odlučno angažiranoj na putu reformi, priznala status službenog kandidata za članstvo", ističe Barnier.

Francuski ministar je u Ohridu potvrdio načelo individualnog vrednovanja kandidata za EU istaknuvši Hrvatsku kao najnapredniju u reformama te obećavši potporu EU kroz 53 projekta u vrijednosti od 4 milijarde dolara koji će se realizirati u zemljama jugoistočne Europe. .

Podsjećajući u tekstu za La Croix da zemlje jugoistočne Europe moraju ispuniti sve tražene uvjete, "za njihovo dobro" i a "da bi time umirili Europu", Barnier zaključuje nadom "da su Balkanci spremni zgrabiti svoju priliku. I zajedno zauzeti europski kurs."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara