Francuski orkestri muče muku s pronalaženjem dirigenata

Najveći francuski simfonijski orkestri imaju teškoća s pronalaženjem stalnih dirigenata, a tri najnovija imenovanja ne mijenjaju bitno problem na početku 2004: osam ih je ostalo "siročad", javljaju francuski mediji ovih dana.

Je li riječ o nedostatku francuskih dirigenata, budući da četirima najvećim pariškim simfonijskim orkestrima ravnaju Nijemci, Korejac i Amerikanac, ili se pak ravnatelji ne žele vezati kako bi se posvetili "putujućoj karijeri"?

Stručnjaci ne daju jednoznačan odgovor na ta pitanja, a razlozi tom nedostatku su različiti, smatraju oni.

Ipak, čini se da visina plaće nije u pitanju i da se francuski orkestri uglavnom mogu mjeriti sa svojim kolegama u inozemstvu.

Odlasci ravnatelja i kašnjenje u pronalaženju zamjene koje prijeti padom kvalitete, mogli bi ugroziti simfonijski i operni život u Francuskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenadni odlazak Ivana Fischera (52) iz Lyonske opere po završetku prošle sezone posljedica je sukoba između maestra i glavne uprave te kuće.

Michel Plasson (69) koji od 1968. radi u Toulouseu, obrazložio je neproduljenje ugovora na godinu dana teškoćama u svezi sa zajedničkim korištenjem prostorija.

Amerikanac David Robertson (44), glazbeni direktor Lyonskog orkestra od rujna 2000., upozorio je sredinom svibnja 2002. svoju upravu da će koncem 2003/2004. otići s dužnosti "iz osobnih razloga".

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara