Francuski stručnjak upozorava na terorizam u slučaju rata

ISLAMSKI ekstremisti zbog napetosti u pogledu Iraka dobivaju u Europi sve veći broj pristalica, a mogući početak rata mogao bi povećati i broj terorističkih napada, rekao je novinarima jedan od najprominentnijih europskih stručnjaka za borbu protiv terorizma, francuski sudac JeanLouis Bruguiere.

´Nije isključeno da će se u predstojećih nekoliko mjeseci dogoditi kemijski napad u kojemu će biti na stotine mrtvih´, rekao je Bruguiere, poznat po tome što je ušao u trag poznatom teroristi i ubojici Carlosu Šakalu.

On je također istaknuo kako je i kavkasko područje, uključujući Čečeniju i Gruziju postao kamp za obuku islamskih militanata koji se vraćaju u Europu kako bi ondje proveli napade, nakon što su naučili koristiti kemijsko i ostalo oružje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji opasnost da Kavkaz postane ´novi Afganistan´ što za Europu predstavlja puno veću prijetnju zbog geografske blizine, smatra Bruguiere.

Francuski sudac je dodao kako smatra da bi rat u Iraku, posebice bez odobrenja međunarodne zajednice ´u velikoj mjeri utjecao na regrutiranje novih pristalica islamskog ekstemističkog pokreta u Europi i da bi jačanjem antiameričkog raspoloženja imao izravan utjecaj na prijetnje napadima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara