FRANCUSKI TISAK O PORAZU DESNICE

Gotovo sve vodeće francuske novine u ponedjeljak su u osvrtima na nedjeljne lokalne izbore ocijenile da je za poraz desnice u drugome krugu najodgovorniji francuski predsjednik Jacques Chirac.

U napisima se ističe potreba nastavka i bolje provedbe reformi što ih je pokrenula vlada Jeana-Pierrea Raffarina.

Ljevičarski list "Liberation" donosi članak u kojemu se kaže: "Kralj je gol: Jacques Chirac pobijeđen je bez pardona, bez olakšavajućih okolnosti, poput čovjeka čijim su biračima već trideset godina poznate sve njegove 'igre'... Katastrofa, koja se dogodila 28. ožujka početak je kraja vladavine Jacquesa Chiraca."

Desno orijentirani "Figaro" piše da, "zbog nedovoljno jasno iskazanih političkih smjernica desnica dobiva sankcije, unatoč tomu što je iskazala određenu dozu hrabrosti, ali iz toga neće izvući korist", te ističe kako su "zemlji potrebne još dublje reforme".

Ekonomski list "Les Echos" izlaže dvije hipoteze o budućnosti Francuske: "prva hipoteza: drastične izmjene, prekid ili usporenje reformi, što bi moglo značiti korak unatrag, a prema drugoj hipotezi vlada i Jacques Chirac priznaju da nisu popularni te za dvije ili tri godine, koliko još ima do nacionalnih izbora, koriste priliku i potvrđuju da su izabrali reforme".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

List za poslovne ljude "Tribune" ocjenjuje da rezultati "nedjeljnih izbora ovaj put idu izravno 'na dušu' Jacquesa Chiraca", a kršćanski "Croix" se pita "je li se jučer radilo o povećanom adrenalinu utemeljenom na nesvjesnoj osveti za 5. svibnja 2002. kada je ljevica bila prisiljena glasovati za Chiraca, a takve se 'obveze' prema domovini", smatra autor članka "ne zaboravljaju".

Francuzi su 5. svibnja 2002. u velikom broju glasovali za Chiraca kako bi onemogućili pobjedu ekstremnih desničara Nacionalne fronte koji su uspjeli stići do drugoga izbornog kruga.

Komunistički list "L'Humanite" piše kako je "drugi krug lokalnih izbora potvrdio odluku birača iz prvoga kruga: desnica je poražena u jednome o najsnažnijih političkih potresa što ih je doživjela V. Republika..."

(Hina) xmh yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara