Francuski znanstvenik izumio umjetno srce koje bi moglo spasiti milijune života

Francuski znanstvenik izumio umjetno srce koje bi moglo spasiti milijune života

ZNANSTVENICI tvrde kako su stvorili prototip sasvim funkcionalnog ljudskog srca stvorenog od umjetnih materijala, koje je spremno za transplantaciju. Ovaj uređaj funkcionira gotovo identično kao i pravo ljudsko srce koristeći elektronske senzore za regulaciju pulsa i protoka krvi, piše BBC.

Tim znanstvenika na čelu s profesorom Alainom Carpentierom koji su razvili umjetno srce sada čekaju samo dozvolu francuske vlade prije nego počnu s kliničkim pokusima na 20 dobrovoljaca. No, stručnjaci za srčane bolesti upozoravaju kako razloga za pretjerani optimizam još nema, s obzirom da su svi prijašnji pokušaji da se stvori umjetno srce podbacili prilikom testiranja na ljudima. Već godinama nekoliko ekipa vrhunskih znanstvenika diljem svijeta pokušava stvoriti umjetno srce koje bi se moglo presaditi 20 tisuća pacijenata diljem svijeta koji čekaju transplantaciju koja bi im mogla spasiti život.

Dr. Carpentier tvrdi kako mu je trebalo 15 godina da usavrši ovaj mehanizam i tvrdi da je uspio prevladati sve poteškoće zbog kojih su ostali prototipovi podbacili. U razvoj umjetnog srca dosad je uloženo čak 55 milijuna eura. Carpentierovo umjetno srce prekriveno je posebnim tkivom koje bi trebalo omogućiti da tijelo normalno prihvati presađeni "organ", a na taj bi se način također trebalo spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, najveći problem koji treba riješiti predstavlja napajanje. Naime, baterija na ovom umjetnom srcu može trajati između pet i 16 sati nakon čega bi ga trebalo ponovo napuniti. Znanstveni tim dr. Carpentiera trenutno radi na dva moguća rješenja ovog problema koja ne uključuju provođenje žica kroz kožu, jer bi u tom slučaju postojao rizik od infekcije. No, čak i ako to bude jedina opcija, Carpentier smatra da je se njegovo umjetno srce mora što prije početi koristiti zbog kroničnog nedostatka donorskih organa.

"Ne mogu podnijeti kad vidim da mladi, aktivni ljudi u četrdesetima umiru od srčanog zatajenja", kaže Carpentier. Srčane bolesti i dalje su vodeći uzroci smrti u svijetu; od njih godišnje umire oko 17 milijuna ljudi. U slučaju da se Carpentierovo srce pokaže funkcionalnim, milijuni života će biti spašeni. Carpentier smatra da bi njegovo umjetno srce za uporabu moglo biti spremno 2013. godine.

P.V.
Foto: Lexpress.fr 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara