Francuskim predsjedanjem Europskom unijom cilj je zaključiti pregovore s Hrvatskom

JEDAN od ciljeva francuskog predsjedanja Europskom unijom biti će dostizanje odlučujuće faze u pregovorima s Hrvatskom u 2009. godini, rekao je Jean-Pierre Jouyet, tajnik za europske poslove. Za Hrvatsku kaže da je daleko odmakla u pristupnim pregovorima te da bi, uz ispunjenje svih uvjeta, cilj bio otvaranje otvaranje preostalih i zatvaranje velikog broja otvorenih poglavlja.

Time je još jedanput potvrđeno kako odbijanje Lisabonskog ugovora u Irskoj neće utjecati na pregovore s Hrvatskom. Nemogućnost proširenja bez institucionalnih reformi EU, o kojoj je govorio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, upućena je prvenstveno zemljama članicama koje nisu ratificirale Lisabonski ugovor, objasnio je Jouyet.

Hrvatska, koja je na pragu ulaska u EU, najbolji je primjer isticanja potrebe za dovršenjem ratifikacije Lisabonskog ugovora i bilo bi nerealno tvrditi da su nova proširenja moguća pod trenutnim institucionalnim okvirima, zaključio je Jouyet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S time se složio i povjerenik Europske komisije za proširenje, Olli Rehn te je dodao kako se od irske vlade očekuje da u listopadu iznese svoje stajalište u rješavanju tog problema. Dodao je kako Unija ima vremena probleme riješiti do jeseni iduće godine, jer Hrvatska do tada najranije može može zaključiti pregovore.

B.V.
Foto: diplomatie.gouv.fr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara