Francuz spašen nakon potonuća jedrilice nedaleko Dubrovnika

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik jutros oko 6,30 sati spasili su francuskoga državljanina Xaviera Girarda (1957.) nakon potonuća njegove jedrilice Ali Baba, koja je plovila iz Dubrovnika prema talijanskom gradu Bariju.

Jedrilica je potonula na poziciji oko 6,5 nautičkih milja od Dubrovnika i na dubini oko 150 metara, nakon što je posljednjih pola sata tegljenja trup jedrilice bio u potpunosti poplavljen.

Kako je priopćeno iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Xavier Girard je sinoć oko 23 sata na poziciji oko 34 nautičke milje od Dubrovnika čuo buku i osjetio jake vibracije s krmenoga dijela plovila, nakon čega se zaustavio motor i počelo je naglo prodiranje mora.

Nakon što je uključio crpke, poslao je poziv za pomoć, a akciju spašavanja koordinirala je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje u Rijeci.

Četrdeset minuta poslije ponoći, pomoć mu je pružio brod Lučke kapetanije Dubrovnik, koji ga je pokušao otegliti do sigurne luke, ali neuspješno.

Jedrilica Ali Baba, plovila je pod francuskom zastavom, izgrađena je 1970. godine u Grčkoj od drva, s dva jarbola i motorom snage 165 kw. Xavier Girard je bio sam na plovilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara