Frankfurtski sajam knjige predstavlja novi naraštaj ruskih pisaca

SAJAM knjiga u Frankfurtu, najveći takve vrste u svijetu, otvara svoja vrata u utorak, s dvojakom zadaćom: predstaviti novi naraštaj ruskih pisaca i zaustaviti krizu u njemačkom nakladništvu.

Očekuje se dolazak više od tisuću pisaca i 6400 izlagača iz stotinu zemalja koji će predstaviti 350.000 knjiga, elektronskih medija i drugih proizvoda u vezi s knjigama pred 270.000 posjetitelja.

Ovaj 55. po redu sajam mogao bi označiti kraj krize, jer će na njemu sudjelovati nešto veći broj nakladnika nego u dvije prošle godine, kada su mnogi otkazali dolazak u zadnji čas.

Direktor sajma, Nijemac Voelker Neumann, bivši direktor u njemačkom medijskom koncernu Bertelsmannu, najavljuje bolje dane za struku: "Očekujemo iznimne poslovne rezultate za Božić, jer ove jeseni imamo doista zanimljivu ponudu književnih djela i specijaliziranih knjiga", kazao je on.

Rusija, koja je gost sajma, trebala bi također pridonijeti većem zanimanju za sajam. Klasici - Puškin, Tolstoj i Solženjicin - bit će dostojno zastupljeni, ali će na okruglim stolovima i forumima koji se organiziraju u toj prigodi uglavnom prevladavati novi naraštaj pisaca. Očekuje se dolazak 150 ruskih autora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvremeni ruski pisci u kriminalističkim romanima oslikavaju sramotnu stvarnost današnje Rusije sa svojim siromasima, sumnjivcima i njihovim zločinima, poput bivše policajke Aleksandre Marinjine, autorice bestselera, ili koriste nepostojanje tabua u postsovjetskoj Rusiji pišući romane s pornografskim sadržajem, poput Vladimira Sorokina.

Prema nekim mišljenjima, tužna posljedica uvođenja tržišnog gospodarstva u bivšem Sovjetskom Savezu bila je poticanje komercijalne na račun dobre književnosti.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, 75-godišnji Guenter Grass pročitat će, u pratnji orkestra, odlomak iz svoje najnovije knjige "Last Dances", zbirke pjesama koja se temelji na autobiografskim podacima i ilustrirana je erotskim crtežima. Njegov bi se nastup trebao završiti pozivom za ples upućenim posjetiteljima.

Na sajmu je predviđeno još jedno važno događanje: Savez njemačkih nakladnika dodijelit će tradicionalnu nagradu za mir vrijednu 15.000 eura njujorškoj spisateljici i kritičarki Susan Sontag.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara