Frattini: Italija spremna ugostiti prvi multilateralni susret o Jadranu

ITALIJA je spremna biti domaćinom prvog multilateralnog susreta na kojemu bi predstavnici Italije, Slovenije i Hrvatske tražili rješenje za zaštitu Jadranskoga mora, izjavio je u ponedjeljak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini na Brdu kod Kranja, gdje se tijekom prvog posjeta Sloveniji sastao sa slovenskim premijerom Antonom Ropom i ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom.

"Dijelimo zajednički pristup u pogledu Jadrana kao zajedničke europske regije. Ne treba tražiti parcijalna bilateralna rješenja nego multilateralno naći dobro rješenje za cijelu regiju", rekao je Frattini na konferenciji za novinare nakon sastanka s Rupelom.

Dodao je da je Italija spremna ugostiti prvi takav multilateralni skup na kojemu bi Hrvatska, Slovenija i Italija pokušale postići multilateralno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rupel i Frattini govorili su i o drugim bilateralnim pitanjima, osobito pitanju manjina i režima prijelaza preko granice nakon uključenja Slovenije u EU.

Manjine trebaju biti mostovi između naših naroda, kultura i tradicija, a slovenskoj manjini spremni smo osigurati dosadašnji stupanj zaštite, rekao je Frattini. Rupel je ocijenio da su odnosi između dviju država odlični i da među njima nema otvorenih pitanja, nego će se suradnja u sklopu Europske unije još produbiti.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara