FRATTINI: ITALIJA ZAINTERESIRANA ZA USPJEŠNU STABILIZACIJU BALKANA

Italija podupire težnju Hrvatske integraciji u europske i euroatlantske strukture i pozdravlja nedavnu odluku Europskog vijeća kojom je Hrvatskoj dodijeljen status kandidata za ulazak u EU, prenosi The Independent u srijedu navode iz govora koji je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini održao u Kraljevskom institutu za međunarodna pitanja u Londonu.

Italija je nedvojbeno zainteresirana za uspješnu stabilizaciju Balkana pa je jako zadovoljna "nevjerojatnim napretkom", ostvarenim u proteklih nekoliko godina, ističe ministar Frattini, navodeći kao "najrječitiji" primjer nedavni pristup Slovenije EU-u.

"Nitko zacijelo ne sumnja u odlučnost talijanske vlade da surađuje u procesu preobrazbe Balkana u prostor mira, slobode, stabilnosti i prosperiteta", istaknuo je Frattini, naznačivši i spremnost Rima da pomoć kakvu je pružio Hrvatskoj ponudi i ostalim zemljama, "sposobnim poduzeti nužne korake".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi se načelo trebalo odnositi i na Srbiju i Crnu Goru, ali i na Albaniju. Spomenute zemlje ne bi trebale biti ostavljene na cjedilu u nastojanjima oko modernizacije. Naš je cilj pobrinuti se da napredak postignut na Balkanu ne bude moguće poništiti. To neće biti lako postići", upozorio je talijanski ministar vanjskih poslova.

(Hina) xgple ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara