FRECHETTE ZAPOČELA AKCIJU U UN ZA HITNU POMOĆ IRAKU

Zamjenica glavnog tajnika UNa Louise Frechette u petak navečer je u sjedištu UNa u New Yorku započela akciju prikupljanja hitne humanitarne pomoći Iraku. L

UN su ranije u petak pozvali na hitnu humanitarnu pomoć Iraku u iznosu od 2,2 milijarde dolara, od kojih bi 1,3 bilo namijenjeno pomoći u hrani.

Službeno započinjući ovu akciju Louise Frechette je rekla da rat u Iraku bjesni tjedan dana i da većina Iračana već treba humanitarnu pomoć.

"Rat sada stvara nove potrebe i zato danas tražimo svježi novac", rekla je Frechette.

Ona je također rekla da, iako je međunarodno osoblje UN-a privremeno povučeno iz Iraka, više od 3.000 domaćeg osoblja u zemlji nastavlja pružati humanitarnu pomoć Iračanima.

Svjetski program hrane (WFP) priopćio je da bi dio pomoći od 1,3 milijarde dolara namijenjen hrani, za koji će on biti odgovoran, mogao postati najveća humanitarna operacija u povijesti koja će osigurati pomoć za 27,1 milijun ljudi u Iraku.

UN je upozorio da se hitne potrebe Iračana više ne odnose samo na hranu i da poziv za sredstva uključuje i opskrbu izbjeglica kako u Iraku tako i u susjednim zemljama te brigu o drugim ugroženim skupinama.

"Jasno je da međunarodna zajednica mora djelovati trenutno kako bi se pripremila na sve mogućnosti i izbjegla katastrofu", priopćio je UN. "Najosjetljivije skupine stanovništva, žene i djeca, su u najvećoj opasnosti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalihe hrane u kućanstvima UN procjenjuje niskim u nekim područjima.

"Produljena neprijateljstva mogu rezultirati ozbiljnom humanitarnom krizom među stanovništvom koje je već osiromašeno i ugroženo lošim komunalnim uslugama", stoji u priopćenju.

Osim hrane najavljeni humanitarni program bi trebao osigurati pitku vodu iračkom stanovništvu kao i medicinsku njegu i prehranu djeci, majkama i starijima, razminiranje i najnužnije popravke infrastrukture.

WFP je u Rimu rekao da, pretpostavljajući da će većina Iračana iscrpiti zalihe hrane do svibnja, agencija planira razviti sustav raspodjele hrane koji će moći zadovoljiti potrebe 27,1 milijun ljudi.

Od 17. ožujka kada je prekinut program nafta-za-hranu o čijoj je raspodjeli humanitarnih potrepština ovisilo 60 posto Iračana, sat otkucava i očekuje se da će siromašni Iračani prvi ostati bez hrane.

"Svaki dan bez narudžbi hrane je još jedan dan patnji iračkih civila", rekao je izvršni direktor WFP-a James Morris. "Ne možemo si priuštiti da gubimo vrijeme".

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara