Freudova slika najprodavanija razglednica galerije Tate Britain

SLIKA britanskog umjetnika Luciana Freuda postala je najprodavanijom razglednicom u londonskoj galeriji Tate Britain 2002. godine.

Freudova slika ´Djevojka s bijelim psom´ pobijedila je dotadašnju najprodavaniju razglednicu ´Ophelia´, koju je naslikao viktorijanski umjetnik Millais.

Razglednica je postala najprodavanija nakon tromjesečne retrospektivne izložbe Freudovih radova, prenosi BBC u četvrtak.

Na slici nastaloj prije 50 godina nalazi se umjetnikova prva supruga Kitty Epstein otkrivene dojke, s psom na krilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Millaisova ´Ophelia´ bila je najprodavanija razglednica prošlih deset godina, a prikazuje lik iz Shakespeareovog ´Hamleta´, djevojku koja pluta nizvodno nakon što je počinila samoubojstvo.

Ravnatelj galerije Sir Nicholas Serota izjavio je da to pokazuje sve veće zanimanje britanske publike za suvremenu umjetnost.

Galerija Tate Britain tijekom ljeta privukla je na Freudovu izložbu preko 200.000 posjetitelja. Među 10 najprodavanijih razglednica nalaze se još dvije Freudove slike. Tate Britain nešto je manje posjećena otkad je 2000. otvorena galerija suvremene umjetnosti Tate Modern.

Sljedeće jeseni u galeriji će gostovati velika izložba o Turneru i Veneciji, a 2005. izložba Turner-Whistler-Monet u suradnji s galerijama u Francuskoj i Kanadi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara