FT: Niži porezi na dobit u istočnoj Europi daju rezultate

MNOGIM istočnoeuropskim zemljama počinje se isplaćivati odluka da snize stope poreza na dobit, piše u petak Financial Times.

Premda je teško procijeniti točan broj radnih mjesta preseljenih iz zapadne Europe, podaci o stopama nezaposlenosti u mnogim istočnoeuropskim zemljama pokazuju da je ona stabilizirana ili smanjena.

Uzrok zabrinutosti Francuske i Njemačke zbog konkurencije iz istočne Europe nisu toliko izgubljena radna mjesta, koliko to što mnoge tvrtke koje su preselile dio svoje proizvodnje u istočnu Europu imaju značenje nacionalnih institucija.

Odluke Siemensa i Volkswagena da presele dio proizvodnje u istočnu Europu posebno su osjetljive jer obje tvrtke simboliziraju moć njemačke industrije.

Jedan od francuskih sindikata CFDT ističe da je prošlogodišnje otvaranje tvornice Peugot-Citroena u Slovačkoj došlo u vrlo osjetljivom trenutku za francusku ekonomiju.

Slovačka bi se, zbog sposobnosti da privuče proizvođače automobila, uskoro mogla hvaliti da je najveći svjetski proizvođač automobila po glavi stanovnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim preseljenja proizvodnje u zemlje s nižim porezima i jeftinijom radnom snagom, tvrtke su iskoristile prijetnju preseljenjem kako bi dobile ustupke od zaposlenika i sindikata.

Konkurencija u porezima na dobit nije samo ograničena na 10 novih zemalja članica EU-a.

Austrija je u siječnju ove godine smanjila stopu poreza na dobit, smjestivši se negdje na sredini između Njemačke i Slovačke i nudeći kao komparativnu prednost pouzdan pravni sustav i niže poreze na dobit od svojih sjevernih susjeda. Austrijska je politika zbog toga naišla na kritike u Njemačkoj, uz optužbe da to dovodi do preseljenja radnih mjesta iz Bavarske.

Stopa od 12,5 posto poreza na dobit u Irskoj, redovito je predmet kritika u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara