Fuchs: Curenja podataka nije bilo, državna matura nije ugrožena

Fuchs: Curenja podataka nije bilo, državna matura nije ugrožena

Tekst: L.J.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"NIJE došlo ni do kakvog curenja podataka. To je nešto što zaista nije utemeljeno", komentirao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs skandal s državnom maturom.

Podsjetimo, na ispitu iz hrvatskog jezika kao tema za esej našao se roman "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog, na forumima i Facebook grupama zagrebačkih maturanata spominjan kao najizgledniji za temu eseja. Nekoliko korisnika foruma tvrdilo je kako ima dojave iz povjerljivih izvora o temama za esej na državnoj maturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ministar Fuchs sve to demantira, dodajući kako je istog mišljenja i ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka. Fuchs navodi i kako su od samog sadržaja eseja koji učenici pišu bitniji gramatika, pravopis i koncepcija samog rada.

Kao argument za tvrdnju da nije došlo do curenja informacija na ispitu iz hrvatskog jezika dodaje i to što je navedena tema za ispit iz engleskog jezika bila promašena. "Da nije došlo do curenja informacija, vidi se i iz toga što su objavljene teme iz engleskog jezika koje uopće nisu bile točne", kazao je ministar, dodajući kako državna matura uopće nije ugrožena.

"Uostalom, poznato je već više od godinu dana svih osam književnih djela iz kojih će se pisati esej", zaključio je ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara