Funta desetljećima nije bila ovako niska: Ovo je pet najvećih rizika koje donosi Brexit

Funta desetljećima nije bila ovako niska: Ovo je pet najvećih rizika koje donosi Brexit

Foto: Hina, 123rf

BRITANSKA funkta jučer je dosegla najnižu razinu od lipnja 1985 godine. U odnosu na dolar funta je pala za 1.95 posto te sada jedna funta iznosi 1.2798 američkih dolara.

Ulagači su zabrinuti u vezi posljedica Brexita, a trenutno je pod najvećim pritiskom bankarski sektor. Na europskim burzama cijene dionice skliznule su treći dan zaredom.

Bank of England objavila je izvješće o financijskoj stabilnosti, u kojem je istaknula pet najvećih rizika u gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevsstva, ali i globalnom gospodarstvu nakon izglasavanja Brexita.

Velika opasnost od zaduživanja kućanstva

Bank of England upozorava da bi rast ove vrste zaduženja mogao biti velik i prema povijesnim i prema međunarodnim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje tržišta nekretnina

Prije pola godine cijena nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu počela je ubrzano rasti, no odmah po izglasavanju Brexita počela je naglo padati. Pitanje je gdje će stati.

Deficit

I prije izglasavanja Brexita deficit opće države iznosio je 6.9 posto BDP-a,a to je rekordna razina za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Problemi na globalnom tržištu

Osim u Ujedinjenom Kraljevstvu, Brexit izaziva i probleme na globalnim tržištima te svjetskim gospodarstvima. Zemlje eurozone najviše su pogođene, a to se posebno odnosi na banke koje se moraju nositi s lošim kreditima.

Nestabilnost financijskih tržišta

Tu je i nestabilnost financijskih tržišta, koja su podložna promjenama. Brexit ih može učiniti izrazito nestabilnima i krhkima, a to će najviše štete donijeti realnom sektoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara