Furio Radin u Vodnjanu održao prvi predizborni skup

KANDIDATE talijanske nacionalne zajednice Furio Radin večeras je na prvom službenom predizbornom skupu u Vodnjanu pozvao sve pripadnike talijanske zajednice da glasuju u izbornoj jedinici u kojoj se bira njihov predstavnik jer će time "pokazati jedinstvo i snagu nacionalne zajednice".

Prema njegovim riječima upravo je to od iznimne važnosti i presudnog značaja imajući u vidu da su mnogi njihovi zahtjevi odbijeni i od ove dosadašnje vlasti. "Iako je talijanska nacionalna zajednica polagala velike nade u novo političko vodstvo koje je izabrano na posljednjim parlamentarnim izborima, mnogi njezini zahtjevi nisu prihvaćeni", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U prvoj godini vladavine nove koalicijske vlasti izglasani su iznimno značajni zakoni za nacionalnu manjinu poput Zakona o uporabi jezika nacionalnih manjina te Zakona o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina", kazao je Radin. Međutim, dodao je, već kod procedure oko izrade Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina bile su očite nesuglasice kada je došlo "do skandalozonog pokušaja da se zastupnici manjina biraju sa stranačkih lista".

Radin je izrazio očekivanja kako će pripadnici talijanske manjine masovnim izlaskom na izbore dokazati dovoljno snage kako bi se izborili za svoja prava.

"Put do ostvarenja naših prava je dug, no svoj identitet obranit ćemo i što većim izlaskom na izbore", zaključio je Furio Radin, koji će na izbore izaći kao nezavisni kandidat. Dodao je kako će se njegova predizborna kampanja odvijati pod motom "Za kulturu suživota" u sklopu koje će se zalagati za ostvarivanje što veće kulturne autonomije talijanskih institucija koje djeluju na području Istre i Rijeke, te talijanskih zajednica u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara