G 20: Stanje u svjetskom gospodarstvu se poboljšava, ali kriza nije gotova

Foto: scx.hu

STANJE u svjetskom gospodarstvu se poboljšava ali je još uvijek rano reći da je kriza gotova, ocjenjuju čelnici Grupe 20.

U svom završnom priopćenju koje će biti objavljeno kasnije danas, čelnici Grupe 20 će poručiti da se stanje u globalnom gospodarstvu poboljšava, ali da je i dalje prerano za proglašavanje kraja krize, priopćio je jedan ruski dužnosnik uključen u izradu nacrta priopćenja.
 
"U odnosu na razdoblje kada je Rusija preuzela predsjedanje G20, očito je da je došlo do zaokreta u procjeni, a to se može primijetiti u završnom priopćenju lidera", izjavio je Andrej Bokarev, šef odjela za međunarodne odnose ruskog ministarstva financija, a prenosi Reuters.
 
"Međutim, definitivno je prerano da bi se proglasio kraj krize, kao i da će od sada sve ići lako", dodao je on.
 
Debata na summitu u vezi sa zdravljem svjetske ekonomije, kojom je sinoć predsjedavao ruski predsjednik Vladimir Putin, bila je, prema Bokarevljevim riječima, "teška" i ukazala je na zabrinutost koja postoji u vezi s usporavanjem globalnog rasta u zemljama u razvoju.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Najteži i najduži razgovori vođeni su oko procjene stanja globalne ekonomije", izjavio je Bokarev na marginama dvodnevnog summita u Sankt Peterburgu.
 
Mogućnost da bi Fed već ovog mjeseca mogao početi sa smanjenjem programa monetarnih poticaja uzdrmala je tržišta u razvoju, koja su uživala brzi rast zahvaljujući utjecaju jeftinih dolara u svjetsku ekonomiju.
 
"Završno priopćenje govori i da će udio razvijenih gospodarstava u globalnom ekonomskom rastu biti veći od udjela ekonomija u razvoju", dodao je Bokarev.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara