G. Granić o vatrogastvu

Potpredsjednik Vlade Goran Granić posjetio je danas u Karlovcu Javnu vatrogasnu postrojbu, gdje je o problemima vezanim uz vatrogastvo razgovarao s vatrogascima i njihovim zapovjednikom Goranom Frankovićem. L

Kao predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković predao je potrpredsjedniku Vlade listu s dvadeset prijedloga za poboljšanje vatrogastva, na kojoj su uglavnom zaključci s Prvog sabora profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, održanog početkom svibnja u Zagrebu.

Na novinarsko pitanje hoće li se do ljeta, kada ima najviše požara i u čijem gašenju tradicionalno sudjeluju i karlovački vatrogasci, poboljšati organizacijska i materijalna spremnost vatrogasaca, Goran Granić je odgovorio da se u sustavu ništa neće promijeniti u odnosu prema prošloj godini, dodajući da će Vlada na jednoj od sljedećih sjednica donijeti odluku da se osigura novac za sezonu ljetnih požara u punom iznosu. Osim toga, nabavljen je novi kanader, a budući da je nekoliko helikoptera na remontu, Goran Granić smatra da će zaštita biti bolja nego lani.

Najavio je bitne promjene u sustavu zaštite od požara u sklopu buduće Vladine agencije za zaštitu i spašavanje, koja će imati šire ovlasti od vatrogastava, a dio je reforme koja je zastala na pola puta zbog loših rješenja u financiranju i ovlasti javnih vatrogasnih postrojba i treba je dovršiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Granić smatra da se profesionalne postrojbe s pravom protive da zapovjedni lanac ide kroz doborovoljačku vatrogasnu zajednicu. "Sustav zapovijedanja ne bi se smio prepustiti dobrovoljnim vatrogasnim društvima iako znamo da bez njih nema dobre i cjelovite zaštite od požara. U protekle dvije godine pokazalo se na Jadranskoj obali da se s vatrenom stihijom može boriti samo dobro organizirano vatrogastvo upravljano s jednog mjesta", rekao je potpredsjednik Vlade.

Goran Granić danas je u Karlovcu kao član Glavnog odbora Libre sudjelovao u akciji te stranke kojom se prikupljaju potpisi za ukinuće obveznog služenja vojnog roka. Peticiju je potpisalo oko 200 Karlovčana, a potpredsjednik Vlade je rekao da nije važan broj potpisa, nego da je važno zaintersirati građane za tu akciju. Ustvrdio je da ročnici "objektivno ne pridonose" obrambenoj snazi Hrvatske, a zemlju to mnogo stoji budući da ima profesionalni sastav vojske.

(Hina) vh mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara