G. Granić: Za Gotovinu bi bilo najbolje da se za istinu izbori na Haaškom sudu

PREDSJEDNIK Vladina savjeta za suradnju s Haagom Goran Granić izjavio je danas, govoreći o intervjuu generala Ante Gotovine "Nacionalu", da bi za Gotovinu bilo najbolje da se preda sudu i tamo izbori za svoju istinu o ulozi u ratu.

Gotovina će imati potporu Vlade u dokumentima, Vlada će aktivno sudjelovati, rekao je Granić dodajući da ne vidi drugog puta, odnosno da je sve drugo otežavanje položaja i za Gotovinu i za Hrvatsku.

Hrvatska Vlada nakon Gotovininog intervjua očekuje snažnu reakciju Haaga, odnosno glavne tužiteljice Carle del Ponte, izjavio je visoki vladin dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, navodeći da u Banke dvore još nije stigla nikakva službena reakcija ni iz zagrebačkog Ureda Haaškog suda ni iz samog Suda.

Vlada će nakon objave intervjua doći u nepovoljnu situaciju smatra vladin dužnosnik i pritom ističe da je vladin stav jasan, da nadležne hrvatske institucije rade svoj posao sukladno zakonu i mogućnostima, a da su incidenti (poput intervjua) mogući.

Vladin dužnosnik prenosi kako Vlada ne može prihvatiti bilo kakvu trgovinu oko položaja generala Gotovine, haškog optuženika za kojim je izdana tjeralica i uhidbeni nalog. Tu poziciju, tumači, ne može mijenjati nitko osim Haškog suda.

Takvo tumačenje neizravno je potvrdio i Goran Granić.

Visoki vladin dužnosnik, procjenjuje i da bi za Gotovinu bilo bolje da samostalno odluči o predaji, nego da ga uhiti policija ili SFOR. Samostalna odluka daje druge beneficije, naveo je.

Upitan znači li to da bi se Gotovina možda mogao braniti i sa slobode, visoki dužnosnik potvrđuje da teoretski postoji i takva mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovininu najavu da je spreman surađivati sa Haškim sudom spomenuti izvor naziva pljuskom za njegove odvjetnike koji su od početka, ustvrdio je, cijeli slučaj intonirali politički.

Glede teze da bivša Vlada nije na vrijeme omogućila razgovor s haškim istražiteljima rekao je da je aktualna Vlada takvu tezu zastupala od početka.

Najnaivnijim dijelom Gotovinina intervjua u Banskim dvorima ocjenjuju njegov zahtjev da mu se vrati status osumnjičenika.

Kad je riječ o samom intervjuu, vladin dužnosnik temeljem obavještajnih podataka procjenjuje da je napravljen u inozemstvu, ne može precizirati gdje, kao ni zašto je Gotovina odabrao tjednik "Nacional".

Vlada prihvaća izjavu (jednog od Gotovininih odvjetnika) da se radi o autentičnom intervjuu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara