G7 PODRŽAVA REZOLUCIJU UJEDINJENIH NARODA O OBNOVI IRAKA

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 suglasila se u subotu u Washingtonu o potrebi međunarodne potpore obnovi Iraka i rekla da će podržati novu rezoluciju Ujedinjenih naroda kao dio globalnih napora u obnovi te zemlje.

"Potrebni su multilateralni napori kako bi se pomoglo Iraku. Podržavamo još jednu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a", priopćili su ministri financija i predsjednici središnjih banaka Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Japana, Francuske, Njemačke, Italije i Kanade, zemalja koje čine G7, nakon sastanka u Washingtonu.

Dogovorom je uređen spor koji je prijetio odgoditi pomoć za obnovu Iraka jer su Sjedinjene Države nastojale pokrenuti obnovu bez nove rezolucije UN-a. Francuska i Njemačka su odbacile takav pristup smatrajući da financijske institucije poput MMF-a i Svjetske banke ne mogu sudjelovati u obnovi Iraka dok se ne prizna vodeća uloga UN-a u tome.

Dogovor je postignut nakon ustupka Sjedinjenih Država koje su priznale potrebu za novom rezolucijom UN-a.

Priopćenje kaže da bi Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka trebali igrati "svoju normalnu ulogu u ponovnoj izgradnji i razvoju Iraka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najrazvijenije zemlje svijeta okupljene u skupini G7 također su prihvatile američki poziv da počnu razgovarati o tome da se oprosti dio ogromnih dugova Iraka od 127 milijardi dolara, od kojih ta zemlja većinu duguje Rusiji, Njemačkoj i Francuskoj.

Nakon susreta G7 američki ministar financija John Snow je rekao kako je ovim razgovorima počeo proces traženja načina da MMF, Svjetska banka i druge institucije pomognu oporavku iračkog naroda "ne samo od 25 dana rata u Iraku nego i od 25 godina loše ekonomske vladavine".

On je rekao kako su se dužnosnici sedam najrazvijenijih zemalja suglasili da MMF i Svjetska banka osiguraju tehničku pomoć u Iraku i počnu prva istraživanja o tome što će biti potrebno za obnovu zemlje.

G7 je također rekao kako će nastojati ojačati suradnju u naporima da se potakne usporeni rast globalne ekonomije, ali u priopćenju nije dao nikakve konkretne korake koje će poduzeti u tome smjeru.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara