G8 jedinstveno o obnovi iraka, nuklearnoj prijetnji Irana, Sj.Koreje

SKUPINA G8 u zajedničkoj završnoj deklaraciji summita u utorak ističe da teži izgradnji "potpuno suverenog, stabilnog i demokratskog Iraka", a jedinstveno progovara i o drugim važnim svjetskim pitanjima poput nuklearne prijetnje Irana, Sjeverne Koreje i mira na Bliskom istoku.

Završnog dana summita koji je počeo u nedjelju u francuskom Evianu, Sjedinjene Države, Francuska, Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, Rusija i Japan ističu da "su uvjerene kako je došao trenutak za izgradnju mira i obnovu Iraka".

"Zajednički je naš cilj potpuno suveren, stabilan i demokratski Irak u mirnom suživotu sa svojim susjedima i angažiran prema napretku. Uvjereni smo da je sada potrebno graditi mir i obnoviti Irak", piše u deklaraciji kojom se pažljivo izbjegava retroaktivno spominjanje korištenja sile u Iraku. Ratna operacija u Iraku je prije nekoliko mjeseci izazvala raskol između Sjedinjenih Država s jedne strane te Rusije, Francuske i Njemačke s druge.

G8 "je pozdravila jednoglasno donošenje rezolucije 1483 Vijeća siugrnosti UN-a" kojom su 22. svibnja ukinute međunarodne sankcije Iraku i zadovoljna je pripremom konferencije UN-a o obnovi Iraka.

Čelnici G8 su nadalje upozorili Iran i Sjevernu Koreju da neće mirno promatrati kako te zemlje pribavljaju nuklearno oružje iako postoje razlike u stajalištu između SAD-a i drugih članica o tome kako učiniti pritisak na Iran.

Američki predsjednik George W. Bush je, ocjenjuje Reuters, dobio potporu za svoju borbu protiv širenja nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja, ali ne i za svoju politiku preventivnih vojnih akcija kojima bi se suprotstavio tim prijetnjama. Stoga se u izjavi ne spominje Bushov prijedlog o zaustavljanju i pljenidbi isporuka navodnog oružja masovnog uništenja i dijelova raketa na moru i u zraku.

Visokopozicionirani član ruskog izaslanstva kazao je novinarima da Iran "mora otkloniti bilo kakvu sumnju da ne poštuje sporazum o neširenju nuklearnog oružja do 16. lipnja" za kada je zakazan idući sastanak Međunarodne agencije za atomsku energiju.

No pritom se isključuje mogući udar na Iran, tvrdi pak talijanski premijer Silvio Berlusconi i prenosi da je Bush kolegama "jasno izjavio da je zamisao o oružanoj operaciji američkih snaga u Iranu potpuno neutemeljena".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Sjevernoj Koreji G8 napominje da pozdravlja napore zemalja u regiji, uključujući Kinu, koje žele primorati Pjongjang da poštuje preuzete obveze o neširenju nuklearnog oružja.

Mirno rješenje bliskoistočnog pitanja treba uključivati Siriju i Libanon, ocijenio je nadalje G8 koji ističe: "Zadovoljni smo što su Palestinci i Izrael prihvatili mirovni plan kvarteta i odlučni smo zajednički poduprijeti njegovu provedbu".

Francuski predsjednik Jacques Chirac želio je na summitu istaknuti položaj siromaših zemalja te je prvog dana organizirao susret s vođama iz Afrike, Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike a pozvao je i Busha da iduće godine, kada Amerika bude organizirala summit, učniti isto.

Međutim, Zapad i afričke zemlje duboko se razilaze oko ocjene uspješnosti summita u Evianu.

"Ne samo da nema čvrstih obećanja, čak je i retorika razvodnjena u odnosu na prošlogodišnju izjavu skupa", drži Phil Twyford iz humanitarne britanske udruge Oxfam.

Takvu su ocjenu izrekli i predstavnici Liječnika bez granica ocijenivši da G8 "žrtvuje" pravo milijuna oboljelih da po pristupačnim cijenama nabave generičke lijekove.

Liječnici žale što je Francuska odustala od svojih prvih prijedloga za summit koji su predviđali "konkretne mjere za olakšanje pristupa generičkim lijekovima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara