Gadafi: Nigeriju treba podijeliti poput Jugoslavije

Gadafi: Nigeriju treba podijeliti poput Jugoslavije

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

LIBIJSKI predsjednik Moamar Gadafi predložio je da bi se Nigerija trebala podijeliti na više država prema etničkom kriteriju, poput bivše Jugoslavije. Analitičari smatraju da bi takav prijedlog mogao samo narušiti ionako lošu političku situaciju najgušće naseljene afričke zemlje.

Njegov komentar slijedio je nakon nasilnih sukoba muslimanskih i kršćanskih bandi oko grada Jos u središnjoj Nigeriji, u kojima je poginulo više stotina ljudi. Nigerijska vlada tada je otvorila pitanje libijske financijske pomoći jednoj od bandi.

Nigerijska vlast Gadafijevu je izjavu ocijenila kao "bešćutnu, neodgovornu i nedostojnu njegova statusa i kredibiliteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Gadafi je još ranije iznio prijedlog o podjeli Nigerije, ali tada je govorio o podjeli na dvije države, sjevernu muslimansku i južnu kršćansku. Međutim, ovaj put je predložio podjelu na nekoliko država.

"Nigerija podsjeća na Jugoslaviju"

"Nigerija podsjeća na Jugoslaviju koja je također bila sastavljena od nekoliko naroda koji su stekli neovisnost, i jugoslavenska zajednica je mirno završila. Jugoslavenski model odgovara Nigeriji", objasnio je Gadafi svoj prijedlog.

Gadafi je donedavno predsjedao Afričkom unijom i zadobio nadimak Kralj afričkih kraljeva. Međutim, njegova recepcija na afričkom kontinentu je podijeljena. Dok ga jedan dio državnika hvali kao velikodušnog dobročinitelja, ostali ga optužuju za financiranje pobuna i poticanje nestabilnosti kako bi proturječio interesima SAD-a i njegovih saveznika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara