GADAFI POZIVA I DRUGE ZEMLJE DA SLIJEDE NJEGOV PRIMJER

Libijski čelnik Moamer Gadafi pozvao je druge zemlje da slijede njegov primjer i dopuste međunarodne inspekcije oružja za masovno uništavanje.

"Moje je mišljenje da bi morali krenuti stopama ili slijediti libijski primjer kako bi spriječili tragediju za svoje narode", rekao je Gadafi za CNN u intervjuu emitiranom u ponedjeljak.

Gadafijeva je vlada je u petak najavila da će uništiti svoje oružje za masovno uništavanje i dopustiti agenciji Ujedinjenih naroda za atomsku energiju da provodi inspekcije u Libiji.

U intervjuu Gadafi nije spomenuo neku drugu muslimansku zemlju, ali rekao je da bi takvo otvaranje značilo i pritisak na Izrael da oktrije svoje nuklearne kapacitete. Vjeruje se da je Izrael jedina bliskoistočna zemlja s nuklearnim oružjem.

"Tako bi se stegnula omča oko Izraelaca pa bi oni morali pokazati svoje programe i svoje oružje za masovno uništavanje", rekao je Gadafi.

Libijski predsjednik zamjerio je Amerikancima zbog načina na koji su se odnosili prema bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu kojega su uhitili prije desetak dana.

"Bez obzira na to tko je uz Sadama, a tko protiv, zbog načina na koji je prikazan, kako je izgledao, svi su s njim suosjećali. (...)To sam rekao i (britanskom premijeru) Tonyju Blairu", rekao je Gadafi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara