Gadafi se na 40 sekundi ukazao na državnoj televiziji: Još sam tu, ne vjerujte tim psima

Foto: AFP

DIKTATOR Moamer Gadafi kratko se pojavio na libijskoj državnoj televiziji rano u utorak kako bi objavio da je on i dalje glavni te demantirao napise o tome da je pobjegao iz zemlje zbog eskalacije nasilja.

> Prvi radnici Geofizike evakuirani iz prosvjedima zahvaćene Libije

Gadafija su kamere državne televizije snimale ispred njegova doma u Tripoliju, kako bi to i dokazao. Narodu Libije ukazao se na čitavih 40 sekundi, i to nakon što su zračne snage napale prosvjednike na području Tripolija. "Nisam u Francuskoj, ni u Venezueli. Još sam tu, ne vjerujte tim psima", kazao je.


Libijska vlada, pak, demantirala je da je koristila svoje zračne snage u borbi protiv prosvjednika. No jedan od svjedoka ispričao je za CNN kako su iz helikoptera izlazili vojnici naoružani do zuba koji su napali prosvjednike. Izvještaji govore o tome kako je jučer ubijeno 60 ljudi, a kruže i glasine o vladinim plaćenicima koji su došli iz drugih afričkih zemalja.

Dva libijska vojna aviona i dva civilna helikoptera jučer su iznenada sletjeli na Maltu, a prema informacijama iz vojnih izvora piloti su zatražili politički azil tvrdeći da su pobjegli iz zemlje jer im je bilo zapovjeđeno da bombardiraju prosvjednike.

"Ovo je genocid!"

Gadafija napuštaju neki od njegovih bliskih suradnika iz vlade koji su se solidarizirali s libijskim narodom. Ostavku na mjesto ministra pravosuđa dao je Mustafa Abdul Jalil i to zbog, kako je kazao, primjene sile na nenaoružanim prosvjednicima. Libijski izaslanik pri UN-u napade na prosvjednike nazvao je genocidom dodajući kako je "masovno ubijanje došlo do faze u kojoj više nitko ne može šutjeti o tome".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Libijci izgleda ne namjeravaju odustati od svojih namjera da svrgnu diktatora. "Narod Libije odlučan je da ga se riješi. Pitanje je vremena. Ne znam koliko će dugo ovo potrajati, ali neće dugo", kazao je za CNN diplomat Ibrahim Dabbashi.

Teškom artiljerijom na prosvjednike

Gadafi je uveo totalnu medijsku blokadu, nitko ne može sa sigurnošću kazati što se točno u Libiji događa. Međutim, svjedočanstva s ulica i trgova koja objavljuju najugledniji svjetski mediji poput Al Jazeere, CNN-a i BBC-a svakog dana postaju sve više zastrašujuća. Vojnici su helikopterima nadlijetali prosvjednike i pucali na njih iz teške artiljerije, prepričao je za CNN svjedok šokantnih zbivanja u glavnom gradu Tripoliju.

No, libijska državna televizija jutros izvještava o skupu potpore Gadafiju na Zelenom trgu ispred njegove rezidencije. Prikazani su kako uzvicima iskazuju podršku Gadafiju držeći transparente putem kojih podržavaju režim. Strane agencije javljaju kako je jutro relativno mirno započelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara