Gadafi si je u inozemstvo tajno iznio 200 milijardi dolara

Gadafi si je u inozemstvo tajno iznio 200 milijardi dolara

Foto: AFP

BIVŠI libijski diktator Moamer Gadafi je tajno iz Libije izvukao više od 200 milijardi dolara i uložio ih u inozemstvu. To je dvostruko veća suma novca nego su zapadne vlade ranije sumnjale.

Los Angeles Times je citirao neimenovanog libijskog dužnosnika koji je rekao da su američki dužnosnici bili izrazito iznenađeni kada su pronašli 37 milijardi dolara libijskog režima na računima i u investicijama u SAD-u. Brzo su "zamrznuli" ta sredstva prije nego su ih Gadafi ili njegovi suradnici uzeli.

Investirao u svakoj većoj državi svijeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlade Francuske, Italije, Engleske i Njemačke su zamrznule još 30 milijardi dolara. Ranije su istražitelji procjenjivali da je Gadafi imao zalihu od još oko 30 milijardi dolara drugdje u svijetu dok su oni najpesimističniji procjenjivali da je to još 100 milijardi dolara.

No zajednička američka, europska i libijska istraga je otkrila kako je Gadafi tajno slao još desetke milijardi dolara u inozemstvo tijekom godina. Pronađeno je da je imao investicije gotovo u svakoj većoj državi, uključujući i one na Bliskom istoku te u jugoistočnoj Aziji.

Gadafijeva obitelj koristila novac libijskih državnih kompanija

Većina novca je službeno bila od libijskih institucija kao što su Centralna banka Libije, Libijski investicijski ured, Libijska inozemna banka ili Libijska nacionalna naftna kompanija. No istražitelji tvrde kako su se Gadafi i članovi njegove obitelji u svakom trenutku mogli "poslužiti" tim novcem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara