Gadafi u utorak u Bruxellesu, prvi put u Europi nakon 15 godina

LIBIJSKI vođa Moamer Gadafi u utorak će stići u povijesni, prvi posjet sjedištu Europske unije u Bruxellesu i ujedno svoj prvi posjet europskom kontinentu od 1989. godine, kako bi zatražio pristup svoje zemlje u Euromediteransko partnerstvo.

To je još jedan znak dobre volje i odmrzavanja odnosa s Libijom, svojevrsna nagrada za pristanak Tripolija na plaćanje odštete žrtvama zrakoplova (Lockerbie i UTA) srušenima u libijskim terorističkim napadima te za spektakularno odustajanje od programa naoružanja za masovno uništenje.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi Gadafiju će prirediti svečani doček s crvenim tepihom, a libijski će se vođa susresti sa svim članovima Komisije i belgijskim premijerom Guyjem Verhofstadtom.

Glasnogovornik EK Reijo Kemppinen rekao je da će posjet "potvrditi europsko obzorje Libije u kotekstu Barcelonskog procesa", govoreći o sporazumu između EU i 11 zemalja južnog i istočnog Sredozemlja kojim se reguliraju pitanja trgovine, financijske pomoći i kulture te političkog dijaloga.

Libija je prošle godine prekinula međunarodnu izolaciju koja je trajala više od desetljeća, kad je priznala odgovornost i počela plaćati naknadu za obaranje civilnih zrakoplova nad Škotskom i Nigerom 1988. i 1989. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nedugo potom je i javno odustala od programa razvoja nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja i počela potpuno surađivati sa SAD i Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju u rasformiranju postojećih tajnih programa naoružanja.

Kemppinen je upozorio da će Tripoli službeno moći ući u proces mediteranskog partnerstva tek nakon što odgovori na zahtjeve Njemačke i Bugarske. Naime, Njemačka još potražuje odštetu za podmetanje eksploziva 1986. u berlinski noćni klub La Belle, koji je bio stjecište američkih vojnika, a Sofija zahtijeva puštanje na slobodu šest bugarskih liječnika koji su od 1999. u libijskom zatvoru pod optužbom da su namjerno zarazili 426 djece virusom HIV-a.

Dugotrajni sudski postupak trebao bi biti okončan presudom 6. svibnja, na dan kad se ministri vanjskih poslova zemalja euro-mediteranskog partnerstva sastaju u Dublinu. Ulazak Libije u članstvo tog foruma moraju povrditi sve članice EU jednoglasno.

Kemppinen je rekao kako će Komisija Gadafiju poručiti kako se slučajevi podmetanja eksploziva u diskoteku i bugarskih liječnika "moraju riješiti prije punog ulaska (Libije) u Barcelonski proces".

Libijski dužnosnici u Tripoliju rekli su da je Gadafijev posjet dio ubrzanog procesa normalizacije odnosa sa Zapadom i da će istaknuti činjenicu da je Libija ponovno dio međunarodne zajednice.

Samim Libijcima Gadafijev put - baš kao i prošlotjedno ublažavanje američkih sankcija - može donijeti samo bolji život. "Posjet brata-vođe jako je dobar za Libiju. Njime će se dovršiti proces normalizacije sa Zapadom", drži srednjoškolski učitelj Meftah Miludi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara