Gadafijev sin: Bugarske bolničarke i palestinski liječnik neće biti pogubljeni

NAKON što je libijski Vrhovni sud u prosincu prošle godine ukinuo smrtnu kaznu izrečenu bugarskim medicinskim sestrama i jednom palestinskom liječniku, optuženima da su zarazili libijsku djecu HIV-om, naredivši novo suđenje na nižoj istanci, sin libijskog čelnika Moamera Gadafija u ponedjeljak je izjavio da Libija neće pogubiti optužene.

Za bugarski dnevnik "24 Časa" Saif al-Islam je izjavio kako je njihovo suđenje bilo "nepošteno", te da je u istomu bilo "mnogo manipulacija u originalnim dosijeima", otkrivši također kako je i njegov otac protiv pogubljenja medicinskih sestara i liječnika, a kojima je presuda o krivnji izrečena nakon osam godina suđenja.

Al-Islam nije htio u javnost izlaziti s detaljima, no kazao je kako se nada da će se pronaći rješenje prema kojemu medicinske sestre i liječnik neće biti lišeni života, a da istim rješenjem budu zadovoljne i obitelji preminulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet bugarskih sestara i palestinski liječnik osuđeni su, podsjećamo, na smrt pod optužbom da su inficiranom krvlju zarazili 426 djece u pedijatrijskoj bolnici u Benghaziju AIDS-om.

Osuđenici su se pozvali na ekspertizu uglednih stručnjaka među kojima Luca Montagniera, koji je otkrio virus AIDS-a, i koji je kazao da je epidemija izbila zbog loših higijenskih uvjeta u bolnici te da se razbuktala prije dolaska Bugarki.

B.S.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara