Galerija tate pronašla tri nestala Turnerova djela

GALERIJA Tate, koja trenutno popisuje cjelokupni opus slikara J.M.W. Turnera, prethodnika impresionista, pronašla je tri djela kojima se izgubio trag, javio je u srijedu britanski muzej.

Tate se obratila privatnim kolekcionarima, trgovcima umjetninama i ravnateljima galerija s molbom da je obavijeste posjeduju li djela tog britanskog slikara.

Neki su se skupljači umjetnina koji su stupili u vezu s galerijom Tate razočarali kad su nakon vještačenja doznali da zapravo ne posjeduju Turnerove slike, već radove umjetnika iz XIX. stoljeća koji su oponašali glasovitog romantičnog pejzažista.

No Tate je tako u zadnje dvije godine otkrila trag triju slika i potvrdila njihovu autentičnost, među kojima i akvarela "Harlech Castle" iz 1830., koji nije viđen od 1880.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrh toga, Tate je 500 djela (slika, akvarela i crteža) dodala popisu cjelokupnog Turnerova opusa koji trenutno priprema. Da bi ga upotpunila, Tate još mora pronaći 400 Turnerovih slika koje su poznate po neobičnom prikazivanju svjetla.

Tate je fotografirao i na svojoj internetskoj stranici (www.tate.org.uk) pokazao djela Josepha Mallarda Williama Turnera, što je najveća internetska izložba britanskog slikara, s više od 30.000 djela.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara