Gareljić: Za turističke sezone samo vježba vojnih obavještajaca kod Grubišnog polja

TIJEKOM turističke sezone u Hrvatskoj će biti održana samo jedna vojna vježba, i to vježba vojnih obavještajaca na poligonu pokraj Grubišnog polja, i kao takva, vježba je potpuno neprimjetna za civile i turiste na Jadranu, izjavio je danas u Hrvatskom saboru zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić.

Dodao je da su i ostale vojne vježbe Oružanih snaga RH organizirane tako da gotovo nikako ne utječu na normalno odvijanje civilnog života.

Gareljić je to izjavio za vrijeme saborske rasprave o Prijedlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade RH i Vlade SAD-a o suradnji na području sprječavanja širenja oružja za masovno uništavanje, te promicanje obrambenih i vojnih odnosa.

Sporazum je u raspravi podržao IDS, a od ostalih parlamentarnih klubova u raspravi je sudjelovao još jedino HSP.

Vlado Jukić se, u ime Kluba HSP-a, žestoko protivio Sporazumu jer smatra da Hrvatsku dovodi u podređeni položaj, odnosno pod "protektorat SAD-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gareljić je, odgovarajući na niz Jukićevih primjedaba, odbacio mogućnost gradnje američke vojne baze na Visu, dodavši da Sporazum uopće ne govori o gradnji američkih vojnih baza u Hrvatskoj.

Ocijenio je da je Hrvatska nedugo nakon izlaska iz rata, od najvećeg "potrošača međunarodne sigurnosti i stabilnosti, jer je koristila zaštitu UNPROFOR-a i UNTAES-a, postala aktivan donator u uspostavi međunarodnog mira i stabilnosti".

Hrvatski vojni promatrači danas se nalaze u Sierra Leoneu, Indiji, Pakistanu, Eritreji, Etiopiji, zapadnoj Sahari i Afganistanu, rekao je Gareljić.

Sabor je bez rasprave primio na znanje Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma o otvorenom nebu.

U raspravi je podržano godišnje financijsko Izvješće Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za 2002.

Sabor je završio današnje zasjedanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara