Gay svećenici vjenčali se u Londonu

CEREMONIJA tijekom koje su se "vjenčali" dva svećenika prijeti produbljivanjem raskola u Anglikanskoj crkvi, piše Sunday Telegraph.

Ceremonija se zbila u crkvi Sv. Bartolomeja Velikog u Londonu, široj javnosti poznatoj po filmu "Četiri vjenčanja i sprovod", a vodio ju je rektor župe vlč. Martin Dudley. Tom prilikom su bračne zavjete, sasvim u skladu s liturgijom Anglikanske crkve, izmijenili vlč. Peter Cowell i vlč. dr David Lord.

Njih dvojica su, inače, prije samog vjenčanja registrirali svoje partnerstvo pred britanskim građanskim vlastima.

Anglikanska crkva je poznata kao jedna od najliberalnijih u kršćanskom svijetu, te je bila među prvima koja je dozvolila zaređivanje žena. Odnos prema homoseksualcima, pogotovo u redovima svećenstva, izazvao je žestoke rasprave, ali i raskol između liberala - koji dominiraju u Britaniji, SAD i drugim zapadnim zemljama - i konzervativaca koji dominiraju u bivšim britanskim kolonijama u Africi i Aziji.

Taj se raskol intenzivirao godine 2003. kada je Episkopalna crkva u SAD - dio šire anglikanske zajednice - za jednog od svojih biskupa imenovala vlč. Genea Robinsona, deklariranog homoseksualca. Mnogi od afričkih anglikanskih biskupa su prijetili odcjepljenjem od matice, a dio američkih konzervativnih episkopalaca se nastoji staviti pod upravu svojih afričkih istomišljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceremonija vjenčanja, iako je vlč. Martin Dudley tako ne naziva, će sigurno produbiti taj raskol s obzirom da se njome neposredno prkosilo uputama vodstva Anglikanske crkve kojima istospolna vjenčanja nisu dozvoljena. Neki liberalni svećenici su, pak, ranije izvodili ceremonije "blagoslova" za istospolne parove registrirane pred civilnim vlastima, ali nijedan od njih nije išao tako daleko kao Dudley.

Da stvar po anglikance bude još gora, vijest dolazi samo nekoliko dana prije sastanka na vrhu vodstva anglikanskih crkava u svijetu čiji je cilj spriječiti raskol po pitanju svećenika -homoseksualaca.

Henry Orombi, nadbiskup Ugande, je tako od dr. Rowana Williamsa, nadbiskupa Canterburyja koji vodi Crkvu Englesku, tražio da intervenira ukoliko ne želi da se "Crkva dezintegrira". Orombi je također izjavio da je "šokiran što se to događa u Crkvi koja je njegovom narodu donijela Evanđelje".

Orombiju se priključio Michael Scott-Joynt, biskup Winchestera i vodeći konzervativac Crkve Engleske, koji tvrdi kako Richard Chartres, biskup Londona, mora reagirati kako bi se "obranio Crkveni nauk".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara