Gdje su dijelovi palog njemačkog satelita: Na putanji su mu bila dva kineska grada

Gdje su dijelovi palog njemačkog satelita: Na putanji su mu bila dva kineska grada

Ilustracija:Dlr

AMERIČKI znanstvenici su kazali kako su dijelovi njemačkog satelita pali na Zemlju negdje u Jugoistočnoj Aziji, no točna lokacija još nije poznata.

Njemački svemirski centar je kazao kako je vjerojatno većina dijelova istraživačkog satelita ROSAT izgorjelo prilikom ulaska u atmosferu, no da je 30-ak dijelova teških 1,87 tona vjerojatno došlo do Zemljine površine.

"Satelit je pao njegdje u jugoistočnoj Aziji"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki znanstvenik Jonathan McDowell je kazao da se čini da je satelit pao negdje u jugoistočnoj Aziji. Na putu satelita su bili dva kineska grada sa po milijun stanovnika Chongqing i Chengdu. "No da su dijelovi pali u naseljenom području vjerojatno bi do sada o tome imali izvještaje", kazao je astrofizičar AP-u.

Kalkulacije temeljene na podacima američke vojske pokazuju da su dijelovi satelita trebali pasti istočno od Šri Lanke u Indijski ocean ili u Andamansko more  kod obala Mianmara. Moguće je i da su pali u Mianmaru ili u Kini.

15 minuta od ulaska u atmosferu do pada na Zemlju

Njemački svemirski centar je izvijestio kako je satelit ušao u atmosferu od 2,45 sati i 3,15 sati u nedjelju te da je trebalo 15 minuta ili manje kako bi dijelovi došli do Zemljine površine. Satima prije ulaska u atmosferu, znanstvenici su objavili kako se ne očekuje pad dijelova u Europi, Australiji ili Africi. Još nema izvještaja azijskih vlada ili svemirskih agencija o palom satelitu.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara