GDJE U BASELU IZLOŽITI OBNOVLJENO TINGUELYJEVO DJELO?

Umjetničko djelo ´Grand Luminator´ Jeana Tinguelyja, golemi stroj izrađen od željeza, šarenih žaruljica i raznih predmeta, bit će ponovno izložen privremeno u Baselu, no nije sigurno hoće li to biti na kolodvoru gdje je predstavljao pravu senzaciju.

Otkad je predvorje kolodvora preuređeno, jednostavno nema dovoljno mjesta, priopćio je glasnogovornik Švicarskih željeznica (CFF), dodajući da se čak razmišljalo o tome da se stroj objesi o strop. No, budući da je težak četiri tone i dugačak čak 24 metra, to ne bi bilo moguće.

Počelo se razmišljati o tome da se ´Grand Luminator´ postavi negdje drugdje, primjerice u zračnoj luci Basel-Mulhouse ili u prostoru bazelske Markthalle.

Pošto je od 1991. uspješno izlagan na kolodvoru u Baselu, ogromni stroj koji je otkupila banka UBS trebalo je preseliti negdje drugdje zbog preuređenja kolodvora koje je započelo 1998. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dvije godine, posljednje monumentalno djelo friburškog umjetnika izloženo je na kolodvoru u Leipzigu.

´Grand Luminator´ vraćen je u Basel krajem 2000. i od tada se nalazi u skladištu. Privremeno će biti premješten u Muzej Tinguely gdje će ga restaurirati.

No, i vlasnik i čelnici muzeja željeli bi da umjetničko djelo bude vraćeno na kolodvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara