GDK "GAVELLA" OBILJEŽAVA 50 GODINA POSTOJANJA

S osam premijera, monografijom, izložbom fotografija i drugim događajima, Gradsko dramsko kazalište "Gavella" ove godine slavi 50 godina postojanja.

"Gavella" će 50. obljetnicu obilježiti radno, rekao je ravnatelj Krešimir Dolenčić na današnjoj konferenciji za novinare. Skoro svaki mjesec postavit će se po jedna premijera, napomenuo je Dolenčić, dodavši da će to biti djela različitih estetika i poetika - dva Krležina klasična djela, dvije hrvatske praizvedbe, nekoliko monodrama i jedna srednjovjekovna farsa.

Prva praizvedba, koja će se održati 23. siječnja, je "Latinovicz" u režiji Zlatka Viteza, nastala po romanu "Povratak Filipa Latinovicza" Miroslava Krleže.

Slijede "Tirza ili slast na ustima šumskog demona" autora i režisera Damira Zlatara Freya, "Tango" Slavomira Mrožeka u režiji Joška Juvančića, "Opasne veze" Christophera Hamptona u režiji Ivana Lea Leme te koprodukcija s Kazališnim susretima u Zagvozdu, farsa iz 13. stoljeća, "Aucassin i Nicolette" u Dolenčićevoj režiji.

Krležinu "Gospodu Glembajeve" režirat će Vito Taufer. U režiji Nenni Delmestre praizvest će se "Prije sna" Lade Kaštelan i "Hajdemo skakati po tim oblacima" Elvisa Bošnjaka (u koprodukciji sa splitskim HNK).

Premijere se održavaju pod naslovom "U početku bijaše riječ", jer se riječ ističe kao čvrsta poveznica repertoara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom na velike planove i paralelne probe, kao jedino "rasulo" (jedan je hrvatski tjednik ovih dana tako opisao stanje u "Gavelli"), Dolenčić priznaje "kreativno rasulo".

Izvijestio je da će "Gavella" dobiti novac za izvedbeni projekt za novu dvoranu sa 150 mjesta, koja će se nalaziti iznad predvorja.

U "Gavelli" se danas igra na tri pozornice - na velikoj pozornici, na Sceni Mamut i Sceni Atrij. Ansambl se sastoji od četiri generacije glumaca i ima 40 članova.

Josip Bobi Marotti, glumac i osnivač "Gavelle" podsjetio je na same početke tog kazališta, napomenuvši da ono svoje postojanje može zahvaliti jednom vozaču tramvaja, članu zagrebačke Gradske skupštine, čiji je glas prevagnuo kod odluke o osnutku kazališta.

Predvođena Brankom Gavellom skupina mladih umjetnika 1953. je napustila zagrebački HNK i ušli u prostor u Frankopanskoj ulici, nazvavši ga Zagrebačkim dramskim kazalištem. Ove godine "Gavella" slavi 50. obljetnicu od izvedbe svoje prve predstave.

(Hina) ag mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara