General Franks: Vojnici u Iraku još četiri godine?

General Franks: Vojnici u Iraku još četiri godine?

AMERIČKI vojnici mogli bi ostati u Iraku i do četiri godine te djelovati u uvjetima koji će i dalje biti opasni za njihove živote, izjavio je u četvrtak navečer američki genral Tony Franks.

"Predviđam da ćemo u Iraku biti angažirani i u budućnosti, no nisam siguran znači li to dvije ili četiri godine", kazao je Franks predstavnicima kongresnog Povjerenstva za oružane snage.

Američke vojne snage, koje se odnedavno suočavaju s oko 10 do 25 napada dnevno i dalje će se nastaviti nositi s opasnostima, kazao je Franks koji će krajem ljeta otići u mirovinu.

Na američke vojnike u posljednje su vrijeme sve češći napadi naoružanih skupina za koje se vjeruje da su lojalne režimu svrgnutoga predsjednika Sadama Huseina. Od 1. svibnja, kada je američki predsjednik George Bush proglasio kraj organizirane borbe u Iraku, ondje su poginula 32 američka vojnika.

Tijekom napada na američku patrolu ozlijeđena dvojica Iračana

Dvojica civila su ozlijeđena kada je njihov automobil upao u unakrsnu vatru nakon iračkog granatiranja američke patrole u blizini zračne luke Bagdad, izvijestio je u petak glasnogovornik američke vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do incidenta je došlo u četvrtak navečer u blizini zračne luke Bagdad. Američki su vojnici na irački napad uzvratili vatrom, kazao je glasnogovornik.

"Civilno vozilo upalo je u unakrsnu vatru pri čemu su dvojica Iračana ozlijeđena", rekao je glasnogovornik. Američki vojnici u posljednje su vrijeme izloženi čestim napadima naoružanih iračkih skupina za koje se vjeruje da su lojalni svrgnutom predsjedniku Sadamu Huseinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara