General Ivan Čermak otputovao u Haag

UMIROVLJENI general Ivan Čermak, optuženik haškog suda, otputovao je jutros u Haag gdje za manje od tjedan dana počinje suđenje njemu i generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Informaciju je za Index potvrdio Čermakov bivši odvjetnik Čedo Prodanović, koji nam je rekao da je Čermakov slučaj preuzeo tim stranih pravnih stručnjaka na čelu sa Stevenom Kayom.

Podsjetimo, zagrebački odvjetnici Prodanović i Jadranka Sloković Glumac izgubili su pravo na pravno zastupanje generala Čermaka nakon što je Haški sud odlučio zabraniti im pripremanje Čermakove obrane zbog mogućeg sukoba interesa, u kojem bi se mogli naći ukoliko na suđenju Čermaku bude u obzir uzeta mogućnost saslušanja njihovog branjenika Rahima Ademija.

Ademiju se, naime, sudi u Zagrebu zbog ratnih zločina u Medačkom džepu 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čermak je nakon prošlogodišnjeg Božićnog lova, u kojemu je sudjelovao general Mladen Markač, jedini od trojice generala koji je ostao na slobodi gdje je čekao početak suđenja. Markač je nakon podizanja optužnice i kraćeg vremena provedenog u pritvoru u Scheveningenu, također uspio ishodovati mogućnost čekanja početka suđenja na slobodi.

Mogućnost je koristio sve do ove zime kada se našao u Božićnom lovu u kojem je također sudjelovao ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, a što je prvi razotkrio Index. Generalu Markaču je nakon toga opozvana mogućnost čekanja početka suđenja na slobodi, a ministar Kirin je podnio neopozivu ostavku.

I.K.
Foto: AFP arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara