General Johnson: Etničko čišćenje na Kosovu ne smije se nastaviti

ZAPOVJEDNIK južnog krila NATO, admiral Gregory Johnson ocijenio je u petak u Prištini da je masovno nasilje koje je u srijedu izbilo na Kosovu, etničko čišćenje koje se ne smije nastaviti.

"Takve aktivnosti su zapravo etničko čiščenje koje se ne smije nastaviti i zato smo i došli na Kosovo", izjavio je admiral Johnson novinarima u Prištini nakon sastanka s civilnim upraviteljom UN-a na Kosovu Harrijem Holkerijem.

"Uvjeren sam da su građani Kosova bolji od onoga sto smo vidjeli protekla dva dana, od toga nasilja rulje, tih kriminalnih postupaka. Moramo raditi zajedno da nađemo rješenje za problem u kojem se nalazimo", kazao je zapovjednik južnog krila NATO-a

KFOR će u petak, prema admiralovim riječima, nastojati, "kao i prethodnih dana, dati svoj maksimum kako bi jamčio sigurnost".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No građani Kosova trebaju pokazati "odgovornost" i "poštivati zakon", rekao je admiral.

On je u četvrtak ocijenio da je masovno nasilje na Kosovu "orkestrirano" jer "postoji obrazac" po kome se nemiri odvijaju te da je "na savjesti onih koji su za to odgovorni činjenica da je to (četvrtak) jedan veoma tužan dan za povijest Kosova i, što je još važnije, tužan dan za budućnost Kosova".

U nasilju je u protekla dva dana ubijeno je 28 osoba a ranjeno više od 500, prema podacima civilne uprave UN-a na Kosovu (UNMIK).

Mirovne snage (KFOR) pokrenule su u petak široku akciju za otkrivanje nelegalnog oružja koje je i dalje u rukama stanovništva na području općine Mitrovica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara