Generalni konzulat RH u Mostaru vraća s birališta birače bez ispisnice iz Hrvatske

GENERALNI konzulat Republike Hrvatske u Mostaru pozvao je danas hrvatske državljane koji imaju dvostruko prebivalište, u BiH i u Hrvatskoj, a nisu na vrijeme nabavili potvrdu ispisnicu u Hrvatskoj, da ne dolaze glasovati na birališta u BiH u 11. izbornu jedinicu, nego da to učine u izbornoj jedinici u Hrvatskoj u kojoj imaju prebivalište.

Nekoliko stotina glasača s dvostrukim prebivalištem, u BiH i u Hrvatskoj, danas je vraćeno s 14 birališta u Hercegovini, koja su pod izbornim nadzorom Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru, jer nisu imali potvrdu, tj. ispisnicu iz Hrvatske, potvrdio je Ured za informiranje konzulata u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasače bez ispisnice iz biračkog popisa u Hrvatskoj s birališta u BiH vraćaju radi zaštite zakona Republike Hrvatske i sprječavanja zloporabe da glasuju dva ili više puta, rečeno je.

Također je potvrđeno da na biralištima u BiH - zbog dolaska glasača s dvostrukim prebivalištem, a bez potvrde iz Hrvatske - ima zastoja u glasačkom procesu, a mjestimice ima i "verbalnih napetosti" zbog nezadovoljstva glasača koje vraćaju s birališta.

Inače na 14 birališta - u Mostaru (četiri), Čapljini (tri), Širokom Brijegu (tri), Livnu (dva) i Tomislavgradu (dva) - do predvečer je glasovalo 5411 hrvatskih državljana s pravom glasa. To je 4,34 posto od 124.607 upisanih birača na tom području, rečeno je u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara