Genetski modificirana trava mogla bi ublažiti peludnu groznicu

AUSTRALSKI znanstvenici razvili su genetski modificiranu travu koja bi mogla olakšati muke osobama alergičnim na pelud trave.

Genetski modificirana hipoalergenska trava ne sadrži dva česta alergena koji izazivaju peludnu groznicu, a to bi moralo smanjiti svrbež očiju i curenje iz nosa.

"Ljepota ove trave je u tome da će od nje imati korist šira javnost", rekao je German Spangenberg iz Centra za biotehnologiju biljaka pri sveučilištu La Trobe u Melbourneu, Australiji, za časopis New Scientist.

On je sa svojom ekipom znanstvenika modificirao ljulj, travu koja se sije za pašnjake i travnjake diljem svijeta i koja je glavni uzročnik peludne groznice u Europi i Australiji, dok je u SAD-u glavni uzročnik alergija ambrozija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici planiraju početi testiranje genetski modificirane trave u SAD-u u studenome kako bi utvrdili koliko daleko putuje njezin pelud i oprašuje li drugu travu.

New Scientist piše da će proći još najmanje pet godina prije nego što se na tržištu pojavi trava bez alergena koja bi olakšala život alergičarima. Međutim, zbog tehnologije uzgoja nove trave bez dva najčešća alergena, javlja se strah da bi genetski modificirani organizmi mogli kontaminirati prirodne usjeve.

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara