Genska terapija može biti štetna

AMERIČKI znanstvenici tvrde da korištenje retrovirusa u genskoj terapiji nije siguran način liječenja.

U primjeni genske terapije koristi se prenositelj, najčešće virus, koji zdravi gen unosi u stanicu pacijenta. Ako je sve u redu, virus u stanicu unosi svoju DNK zajedno s novim genom i tako ispravlja genetičku pogrešku.

Početkom godine američka Državna uprava za hranu i lijekove zaustavila je neke pokuse s genskom terapijom kad su dva dječaka u Francuskoj oboljela od leukemije pri pokusnome liječenju genskom terapijom kojom je trebalo u njihove stanice koštane srži unijeti zdrave stanice imunološkoga sustava proizvedene genetskim inženjeringom. Do tada je sve pokazivalo da taj način liječenja daje vrlo dobre rezultate kod deset od jedanaest dječaka oboljelih od nasljedne bolesti zbog koje su ostali bez imunološkoga sustava.

Dva slučaja leukemije navela su znanstvenike na razmišljanje o mogućnosti da je retrovirusni prenositelj, koji je korišten pri pokusnome liječenju, možda ušao u stanicu blizu gena za koji se zna da uzrokuje pojavu raka.

U ovome istraživanju, voditelj istraživanja dr. Shawn M. Burgess iz američkoga Nacionalnoga instituta za istraživanje ljudskoga genoma u gradu Bethesda i njegovi kolege proučavali su mjesta u ljudskome genomu na koja će se dvije vrste retrovirusa najvjerojatnije trajno smjestiti.

Oni su proučavali dva najčešće korištena retrovirusa u genskoj terapiji, virus mišje leukemije (903 MLV) i virus 379 HIV, a dobili su, suprotno očekivanjima, posve različite rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Virus HIV-1 može se uklopiti na bilo koje mjesto u genima, dok virus MLV voli mjesta na početku gena, tamo gdje se nalaze vrlo važni dijelovi gena s programskim funkcijama.

Glavni rezultat zapravo je otkriće da se virusi na gene ne smještaju nasumce, nego svaki virus to čini na svoj način.

Dosad se mislilo da je mogućnost da virus uđe na neko vrlo važno mjesto u DNK vrlo mala, ali sada je posve jasno da to nije istina, pa je sigurnost korištenja retrovirusa kao prenositelja dovedena u pitanje.

Ovo bi otkriće moglo zaustaviti razvoj genske terapije, jer postoji slaba alternativa za korištenje retrovirusa kao prenositelja, a kod nekih drugih mogućih prenositelja postoje i veći problemi od ovih s retrovirusima.

"U ovome trenutku, retrovirusni prenositelji i dalje su vrlo obećavajući način, čak i uz opasnost koju predstavljaju", misli dr. Burgess.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara