Geolozi: Postoji rizik da nakon Haitija deset puta jači potres razruši Nepal

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

HAITI broji žrtve katastrofalnog potresa koji je razrušio državu prošlog mjeseca, a znanstvenici upozoravaju kako bi još snažniji potres mogao pogoditi jednu od najsiromašnijih zemalja, Nepal.

Geolozi tvrde da je samo pitanje vremena kada će snažan potres pogoditi glavni nepalski grad Katmandu u kojem 2,5 milijuna ljudi živi u loše izgrađenim kućama te nisu svjesni opasnosti koja im prijeti. Nepal je smješten između dvije velike tektonske ploče koje su se spojile prije više milijuna godina te tako napravile Himalaju, pišu svjetski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji rizik da Nepal pogodi deset puta snažniji potres od onoga u Haitiju 

Stručnjaci smatraju da postoji rizik da bi Nepal mogao pogoditi potres jačine 8 stupnjeva po Richteru, a on je deset puta snažniji od onog koji je pogodio Haiti i, po posljednjim podacima, ubio 230 tisuća ljudi. Nepal već desetljećima nije pogodio niti jedan snažniji potres, a profesor David Petley tvrdi kako je država za njega potpuno nepripremljena.

"Iz perspektive geologa rizik je vrlo velik", kaže Petley te dodaje da je područje oko Katmandua vrlo pogodno za potrese kojih nije bilo više od sto godina. "Što je veći broj godina bez potresa, to je potres snažniji", zaključuje Petley. Američki stručnjaci su 2001. godine izračunali da bi žrtve od prirodne katastrofe u Katmanduu bile najveće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara