George W. Bush održao govor o stanju nacije: SAD i dalje u ratu

George W. Bush održao govor o stanju nacije: SAD i dalje u ratu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush održao je u srijedu redoviti govor o stanju nacije, naglašavajući da američka ekonomija jača, ali je zemlja i dalje u ratu te neće "posustati i ostaviti nezavršen posao".

Nakon više od dvije godine bez terorističkih napada, lako je, ali i pogrešno povjerovati da je opasnost prošla, kaže se u Bushevu govoru.

Bush je izrazio optimizam zbog oživljavanja gospodarstva i pozvao Kongres da poduzme korake da taj oporavak potraje. "Moramo pomoći većem broju Amerikanaca da steknu nove vještine kako bi našli dobar posao u našem novom gospodarstvu", rekao je američki predsjednik.

Bushev govor osmišljen je tako da ga prikaže kao vrhovnoga zapovjednika koji se bori s državnim problemima i iznad politike je.

"Naša je najveća odgovornost aktivna obrana američkoga naroda", rekao je. "Od 11. rujna 2001. prošlo je 28 mjeseci - više od dvije godine bez napada na američko tlo - lako je povjerovati da je opasnost iza nas. Ta je nada shvatljiva, utješna i pogrešna", rekao je Bush i najavio da će teroriste privesti pravdi, jednoga po jednoga.

Bush je suočen s izbornim tijelom podijeljenim oko smjera kojim bi zemlja morala ići. Amerikanci su podijeljeni oko njegova vođenja zemlje kad je riječ o unutrašnjim pitanjima poput obrazovanja, zdravstven zaštite i energetike, a samo nešto više od polovine Amerikanaca odobrava njegovu gospodarsku politiku. Busheva predost i dalje je vanjska politika, osobito borba protiv terorizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, američka administracija bori se protiv zemalja koje štite i podržavaju teroriste i mogu ih opskrbiti nuklearnim, kemijskim i biološkim oružjem. "Zbog američkoga vodstva i američke odgovornosti, svijet se mijenja nabolje", rekao je.

Bush je branio svoju odluku da uđe u rat u Afganistanu i Iraku. "Rad na izgradnji novoga Iraka težak je i dobar", rekao je. "Amerika je uvijek bila spremna učiniti ono što smatra dobrim".

Što se unutrašnjih američkih pitanja tiče, Bush je rekao da je američko gospodarstvo doživljava preobrazbu pomoću tehnologije koja radnike čini djelotvornijima, ali zahtijeva i nove vještine. Zatražio je da se kroz lokalne obrazovne ustanove poveća broj stipendija koje bi jamčile posao.

Pozvao je Kongres da se bori protiv rasta troškova zdravstvene skrbi poreznim olakšicama za medicinske troškove i zdravstveno osiguranje.

Prošlogodišnji Bushev govor izazvao je kritike jer je tvrdio da Sadam Husein "sastavlja najopasnije oružje na svijetu" i prenio tvrdnje britanske obavještajne službe da je Irak pokušao nabaviti znatne količine urana iz Afrike. Američka je administracija poslije priznala da nema dokaza kupnje urana.

U gotovo deset mjeseci u Iraku nije pronađeno ništa iz dugačkoga popisa navodnoga oružja za maasovno uništavanje.

Na unutrašnjem frontu, Bush je predložio mjere kojima će se obuzdati rast cijena zdravstvene zaštite i državne uprave.

Izvor fotografije: Reuters

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara