GIANNITSIS: PRERANO JE GOVORITI O ČLANSTVU HRVATSKE U EU 2007.

Grčki ministar za europska pitanja Tassos Giannitsis, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, u utorak je izjavio da je prerano govoriti o tome hoće li se Hrvatska 2007. godine pridružiti Europskoj uniji.

"Prerano je raspravljati o trećem ili četvrtom koraku u procesu pridruživanja", rekao je Giannitsis nakon razgovora s hrvatskim zamjenikom ministra vanjskih poslova Ivanom Šimonovićem, prenosi novinska agencija dpa.

Hrvatska je u veljači podnijela molbu da se pridruži Europskoj uniji. Neki analitičari su ocijenili da bi Hrvatska mogla ući u Uniju zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, za koje je kao godina pridruženja određena 2007.

Giannitsis, koji također obnaša dužnost zamjenika grčkog ministra vanjskih poslova, a zadužen je za europska pitanja, izvijestio je Šimonovića tijekom njihova susreta u Ateni da će tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Republike Hrvatske u EU idući tjedan biti upućen u grčki parlament na postupak ratifikacije, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju se također navodi da je tijekom sastanka, a u svezi s prioritetima predstojećeg summita u Solunu, posebice istaknuto da bi na summitu trebala biti jasno definirana europska budućnost država jugoistočne Europe, te njihovo individualno priključivanje Europskoj uniji ovisno o brzini ispunjavanja zadanih uvjeta.

Glede bilateralne suradnje između Hrvatske i Grčke, dogovoreno je unapređenje suradnje u području turizma i prometa. U tu svrhu održat će se u najskorije vrijeme sastanak tour operatera, te prijevoznika na zračnim i trajektnim linijama.

Giannitsis je prihvatio poziv da u rujnu ove godine posjeti Republiku Hrvatsku, stoji u priopćenju.

Ministarstvo je također priopćilo da je Šimonović sudjelovao u radu dvodnevnog seminara u Ateni o ulozi Europske unije u sprječavanju sukoba u jugoistočnoj Europi koji je organiziran pod okriljem grčkog predsjedanja Europskom unijom. Šimonović je govorio na temu "Perspektiva članstva u EU kao doprinos sprječavanju sukoba".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara