GIOVANARDI: ITALIJA NE UCJENJUJE S POVRATOM IMOVINE ESULIMA

Talijanski ministar za odnose s Parlamentom Carlo Giovanardi izjavio je danas u listu "Piccolo" kako Italija ne "ucjenjuje" Hrvatsku glede povrata imovine koju su napustili talijanski izbjeglice (esuli) na današnjim hrvatskim prostorima.

"Zabranjeno je upotrebljavati riječ 'ucjena'. Riječ je o talijanskom prijedlogu Hrvatskoj koji je u okviru pregovora sa Zagrebom koji su u tijeku glede imovine esula", piše "Piccolo" citirajući Giovanardija. Tršćanski dnevnik dodaje kako Giovanardi podsjeća da ti pregovori traju godinu dana i sa talijanske strane temelje se na platformi koju je donijela talijanska komisija osnovana u okviru talijanskog ministarstva vanjskih poslova. Sa hrvatske strane su "prihvaćeni pregovori", pojašnjava Giovanardi i "nije riječ o pritiscima prema Zagrebu koji čeka zeleno svijetlo Rima na sporazum o pridruživanju, stepenici za ulazak u EU", piše "Piccolo", već se želi pridonijeti pregovorima koji su u tijeku.

"Potrebno je raditi konkretno, a ne davati esulima iluzije o nemogućim stvarima", rekao je Giovanardi, kako prenosi "Piccolo", te podsjeća kako je 12. studenoga razgovarao s gradonačelnicom Buja Lorellom Limoncin-Toth o eventualnom povratu napuštenih zgrada. Giovanardi kaže kako se treba "govoriti samo o bivšoj zoni B, jer za nju su u igri novci na osnovu Osimskih sporazuma". Riječ je o 35 milijuna dolara koje Zagreb treba još uplatiti Rimu, podsjeća "Piccolo". S povratom praznih kuća bi se dio tih sredstava isključio, a po mišljenju Giovanardija povratom tih objekata bi se doprinijelo ekonomskom razvitku zbog obnove zgrada i valorizacije prostora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Italija, kako pojašnjava Giovanardi, ne postavlja uvjete, ne ucjenjuje povratom imovine esulima svoju ratifikaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske s EU, već naglašava kako je riječ o nastavku rada hrvatsko-talijanske komisije o tom pitanju.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara