Giuliani suočen s kritikama odgovora na terorističke napade

BIVŠI gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani vatreno je u srijedu branio gradske službe suočene s kritikama da su pokazale bitne propuste u odgovoru na teroristički napad na grad 11. rujna 2001.

Na televizijski prenošenom saslušanju pred američkim Povjerenstvom za terorističke napade 11. rujna Giuliani je rekao kako su gradske spasilačke službe pokazale heroizam i genijalnu kreativnost nakon udara na Svjetski trgovački centar.

Giuliani, koji se nakon terorističkih napada proslavio staloženim i predanim vođenjem spašavanja i postao simbol ustrajnosti New Yorka u očima svijeta, kazao je kako je grad imao izvanrednu zapovjednu strukturu koja je prevazišla sva očekivanja.

On je rekao kako su službe spasile možda i 9.000 ljudi više nego što je itko mogao očekivati prije nego što su se tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušili. Iz Svjetskog trgovačkog centra evakuirano je oko 25.000 ljudi.

Giuliani je priznao da je bilo i manjih pogrešaka, ali i naglasio da za napade treba kriviti teroriste. "Naš neprijatelj nismo mi jedni drugima, nego teroristi koji su nas napali", rekao je Giuliani.

Povjerenstvo je u svom izvješću kazalo kako su problemi s opremom, slaba koordinacija i rivalstvo između policije i vatrogasaca naštetile naporima u spašavanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće je navelo kako operateri telefonskog sustava za izvranredne prilike 911 nisu znali da se tornjevi evakuiraju te nisu o tome obavijestili ljude koji su ih zvali iz zgrada.

Najveći dio odgovornosti snosi uprava Trgovačkog centra i tvrtke koje su radile u njemu jer nisu provodile obuku evakuacije, reklo je Povjerenstvo.

Tijekom Giulianijevog svjedočenja pojedinci u publici su prosvjedovali tražeći da se postavljaju "prava pitanja" o katastrofi.

Povjerenstvo je izvijestilo da su unatoč napretku spasilačke službe u New Yorku i Washingtonu i dalje loše pripremljene za moguću drugu katastrofu poput one 11. rujna jer bi se problemi s upravljanjem, koordinacijom i komunikacijom vjerojatno opet ponovili.

Upitan da li bi gradu koristilo da je imao obavještajnu informaciju predočenu predsjedniku Bushu u kolovozu 2001. koja je ukazivala da teroristi žele napasti zgrade u New Yorku Giuliani je odgovorio da "ne može reći da bi učinili išta drugačije". Rekao je da su informacije koje je on dobio ukazivale da bi mostovi, tuneli i podzemna željeznica mogli biti vjerojatniji ciljevi napada.

Sadašnji gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg zatražio je više novaca za suočavanje s terorističkim prijetnjama požalivši se da od savezne vlade gusto naseljeni New York dobiva po glavi stanovnika manje novaca nego rijetko naseljeni Wyoming.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara