Gjenero: Smjena Jurčića dokaz je političke nekonzistentnosti Zorana Milanovića

POLITIČKI analitičar Davor Gjenero za Index je rekao kako SDP-ovo povlačenje Ljube Jurčića očito predstavlja "stvar koja je bila odavno pripremljena" te "još jedan dokaz političke nekonzistentnosti Zorana Milanovića".

"Može se shvatiti odluka Zorana Milanovića da predsjednik Vlade i predsjednik najveće koalicijske stranke ne budu ista osoba i to jednostavno proizlazi iz sustava parlamentarne vladavine. Međutim, politička odluka o smjeni Jurčića se mogla donijeti tjedan dana prije izbora i bilo ju je legitimno donijeti i u trenutku kada je Zoran Milanović izabran za predsjednika stranke, jer on od izbornog kongresa na kojem je izabran za predsjednika, zapravo nije dobio puni mandat predsjednika stranke." - kaže Gjenero te dodaje:

"On je, ako je htio napraviti ovo što je napravio danas, to morao tada tražiti od svoje stranke. To je ono što se tiče unutar stranačkih odnosa, ako želimo govoriti o demokratskim stranačkim odnosima."

U pogledu toga kako se Milanovićeva odluka o smjeni Jurčića odnosi na SDP-ove birače, Gjenero kaže kak je "očito da je ta odluka bila donesena ranije."

"Ljubo Jurčić bio odgurnut iz zadnjih 14 dana predizborne kampanje i samim time ne snosi nikakvu odgovornost za to što Zoran Milanović, kao osoba koja je vodila kampanju, nije znao motivirati birače da izađu na izbore i dovedu do demokratskih pretpostavki za smjenu vlasti." - kaže Gjenero.

Očito je da Milanović nema rudimentarne političke kulture

"Ljubo Jurčić ne snosi odgovornost za Milanovićev izborni neuspjeh, a ako je htio provesti ovo što je proveo danas, to je morao provesti tjedan dana prije izbora. Sve drugo je izigravanje volje biračkoga tijela, ali očito je da je Zoran Milanović osoba koja nema rudimentarne političke kulture, pa smatra da može dogovarati koalicijsku suradnju s hrvatskom varijantom Srpske radikalne stranke, političke organizacije (HDSSB op.a.) čiji je vođa u zatvora kao osumnjičenik za ratne zločine, baš kao i Vojislav Šešelj, i smatra da je to politički legitimno kao i da je legitimno da s takvim partnerima pokušati formirati Vladu lijevoga centra." - smatra politički analitičar Gjenero.

"Možda Ljubo Jurčić to doista ne bi znao raditi i ne bi htio sudjelovati u tom obliku političke disgracije, a možda je za njegov politički habit bolje da ga je Milanović smijenio." - dodaje te nastavlja:

"Bilo bi zanimljivo vidjeti koje demokratsko stranačko tijelo stoji iza odluke Zorana Milanovića koji se predstavlja demokratom i svoj način vođenja stranke ističe demokratskim i navodno drugačijim od (Sanaderova) načina vođenja HDZ-a."

"Izrazito nedemokratski je Zoran Milanović odigrao proceduru formiranja stranačkih lista i tu je pao čak na nižu razinu nego što je bila vrlo sporna unutar stranačka demokracija u vrijeme njegovog prethodnika, pokojnog Ivice Račana." - pojašnjava Gjenero.

Upitan da prokomentira Milanovićevo isticanje vlastite kandidature Davor Gjenero kaže:

"Jednostavno se radi o nečuvenom političkom ponašanju. Svi smo znali da je tu odluku Milanović donio još prije izbora, ali ako se predstavlja demokratskim političarem onda je tu odluku trebao obznaniti prije izbora."

I.K.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara