Glavaš: Ako im je stalo, neka me već jednom pritvore

Glavaš: Ako im je stalo, neka me već jednom pritvore

NA OSNOVU novog izvješća koje je istražnom sucu Zdenku Posavcu podnijela PU osječko-baranjska, Državno odvjetništvo ponovo traži pritvor Glavaša. "Ako im je već stalo da završim u pritvoru, neka me već jednom pritvore, kako bi bio pošteđen manipulacija i friziranja činjenica koje se serviraju Županijskom sudu."- poručio je Glavaš.

Državno odvjetništvo jučer je ponovo zatražilo pritvaranje Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu Zdenku Posvcu podneseno je novo izvješće PU osječko-baranjske o novim saznanjima o utjecaju na svjedoke.

Izvješće je Državnom odvjetništvu dostavljeno 25. srpnja, a sadrži argumente iz kojih proizlazi osnovana sumnja o konkretnim utjecajima na svjedoke.

"Sadržaj izvješća i priloga nije, do sada, bio predmetom razmatranja, budući da se radi o novim činjenicama i dokazima, a ne o onima koji su razmatrani prilikom podnošenja prvotnog prijedloga za određivanje pritvora o kojem je odlučivalo izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu." - navodi se u priopćenju Odvjetništva.

Navodno su priloženi videozapisi s više konferencija za novinare koje je Glavaš održao posljednjih mjeseci, a na kojima je bilo izravnog zastrašivanja svjedoka.

Kako je prethodni zahtjev koji je sud odbio 24. srpnja postao pravomoćan, što znači da se Državno odvjetništvo na njega više nije moglo žaliti, iskoristili su mogućnost da novim argumentima traže pritvor, a što znači da će se pokrenuti novi postupak.

"Što se mene tiče, ako im je već stalo da završim u pritvoru, neka me već jednom pritvore, kako bi bio pošteđen manipulacija i friziranja činjenica koje u svojim podnescima serviraju istražnom sucu i Županijskom sudu u Zagrebu"- poručio je Branimir Glavaš koji se sa sinom nalazi na godišnjem odmoru u Lukoranu na otoku Ugljanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politika je do guše u ovom postupku i ja sam spreman i na pritvor, ali apeliram na one koji kroz represivne državne aparate politički se pokušavaju obračunati sa mnom, da psihološki prestanu maltretirati sina i cijelu moju obitelj, jer to traje više od godinu dana."- kazao je Glavaš za Index.

Ponovio je da je ponosan na sudjelovanje u Domovinskom ratu, da nema tamnih mrlja te da nikada nije potaknuo, naredio ili izvršio nikakav zločin.

Županijski sud u Zagrebu protiv Glavaša i Krunoslava Fehira, bivšeg pripadnika osječke postrojbe kojom je zapovijedao Glavaš, vodi istragu o počinjenim zločinima nad srpskim civilima 1991.  godine u Osijeku.

U istražnom zahtjevu Državno je odvjetništvo zatražilo saslušanje ukupno 45 svjedoka te provođenje dodatnih sudsko-medicinskih i balističkih vještačenja.

U predistražnom postupku Glavaš je pred istražnim sucem odbacio sve optužbe tužiteljstva koje ga terete za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag.

I.Barać

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara