Glavaš: Odluka Ustavnog suda neće utjecati na politička zbivanja u Osijeku

PREDSJEDNIK Županijskog odbora HDZa Osječkobaranjske županije Branimir Glavaš, koji je bio na čelu županijskih vijećnika koji su podnijeli tužbu Upravnom sudu u vezi sa zakonitosti rada Županijske skupštine, ocijenio je kako odluka Ustavnog suda da je presuda Upravnog suda o poništenju svih skupštinskih odluka od travnja prošle godine neustavna, neće utjecati na pravne i političke događaje u toj županiji te na sastavljanje novog saziva Skupštine na temelju izbornih rezultata.

Po Glavaševu tumačanju Županijska skupština nije raspuštena na temelju tih presuda Upravnog suda, "nego ju je raspustila Vlada jer nije finkcionirala županijska predstavnička i izvršna vlast dulje od pet mjeseci".

Napomenuo je da Skupština nije zasjedala od travnja do studenoga prošle godine, pa su stvoreni svi uvjeti za njezino raspuštanje, što je Vlada i učinila u studenom.

"U ocjenu odluke Ustavnog suda uopće ne želim ulaziti, jer ona pokazuje stanje i okolnosti u kojima taj sud radi, koje pak također ne želim komentirati", izjavio je Glavaš za Hinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da će se novoutemeljena Skupština koristiti izvanrednim pravnim lijekovima kako bi pobila odluku Ustavnog suda. Glavaš isključuje mogućnost ponavljanja prijevremenih županijskih izbora, održanih 18. prosinca jer, kako je kazao, za to nema nikakvih razloga.

Za Ustavni sud ishodište neustavnosti svih odluka Upravnog suda jest odluka kojom je poništio Izvješće mandatno-imunitetnog povjerenstva o postojanju kvoruma Skupštine i nakon ostavke 26 vijećnika jer je HSS po Zakonu o izborima za tijela lokalne samouprave kao predlagatelj kandidacijske liste odredio zamjenika vijećniku koji je dao ostavku. Time su, po mišljenju Ustavnog suda, bili ispunjeni uvjeti za nastavak rada Skupštine, a ne za njezino raspuštanje.

Ustavni je sud pogrešnim ocijenio pravno stajalište Upravnog suda po kojemu mandat zamjenika vijećnika ne počinje teći od podnošenja izvješća mandatno-imunitetnog povjerenstva, nego tek kad ga potvrdi Skupština, kao što je propisano njezinim Poslovnikom.

Po odluci Ustavnog suda od 2000. odluka o tome da na mjesto vijećnika dođe njegov zamjenik nije konstitutivnog nego samo deklaratornog značenja. Tako se, naime, provodi volja biračkog tijela i ostvaruje ustavno pravo na lokalnu samoupravu koje se ne može mijenjati ni voljom predstavničkog tijela, ni Poslovnikom, stoji u odluci Ustavnog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara