Glavaš pati od ozbiljnih psihičkih poremećaja

BRANIMIRU GLAVAŠU prije dvije godine liječnici su dijagnosticirali akutnu reakciju na stres i poremećaj prilagodbe koji je okvalificiran kao F43.2, a poznato je da je F43.1 oznaka za PTSP.

Zbog psihičkih smetnji 2003. godine Glavaš se liječio u Općoj bolnici Vukovar na Odjelu psihijatrije, a sudeći po liječničkim nalazima koji su u posjedu 24sata, ima ozbiljne psihičke poremećaje.

Pojačano znojenje, nedostatak zraka, razdražljivost i svadljivost, povremeno stezanje u prsima i povremeno lupanje srca, učestalije mokrenje, suhoća ustiju neki su od simptoma koji su se manifestirali kod Glavaša.

Nakon "noćnog hodanja po stanu“ kako bi se umorio i zaspao, te samoinicijativnog uzimanja sredstava za smirenje, Glavaš jer prije dvije godine potražio stručnu pomoć. Liječnik mu je savjetovao da poslovno bude manje aktivan, te mu pripisao antidepresiv Favarin, dok je Xanax trebao uzimati kako bi mu se smanjilo lupanje srca i znojenje. Uzimao je i lijek Sanaval kako bi mogao lakše zaspati.

Do 2003. godine Glavaš nije imao psihičkih problema, a tada je u bolnici navodno završio zbog novinara. Na pitanje pati li još od duševnih boli, Glavaš je odgovorio: "Ako vam kažem da sudski proces još nije ni počeo, onda vam je to odgovor na pitanje patim li još uvijek od duševnih boli. Dodao je da to pokazuje učinkovitost hrvatskih sudova i demantira tvrdnje da on kontrolira iste.

Dr. Vlado Jukić, ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče, ne znajući o kojem je pacijentu riječ, pojasnio je da postiji velika razlika između PTSP-a i poremećaja prilagodbe. Poremećaj obično traje mjesec do dva, a ako se produži prerasta u PTSP.

Na duševne boli, objašnjava doc. Dr. Jukić, nisu imune ni javne osobe. Radi se o pravnom terminu, dok liječnici koriste izraz disbalans psihološke ravnoteže. Koliko koga boli, objašnjava, sve je relativno.

"Vjerojatno ih u početku jako boli, a kad dobiju novac, onda je i bol podnošljivija.“ - našalio se dr. Jukić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara