Glavaš pozvao Šeksa i Palarića da podnesu ostavke

Glavaš pozvao Šeksa i Palarića da podnesu ostavke

PREDSJEDNIK osječkog Gradskog vijeća Branimir Glavaš pozvao je danas predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i državnog tajnika Središnjega državnog ureda za upravu Antuna Palarića da "zbog zlouporabe ovlasti podnesu ostavke na svoje dužnosti".

Na konferenciji za novinare Glavaš je predočio presudu Upravnog suda kojom se poništava odluka Središnjega državnog ureda za upravu o poništenju sjednice Gradskog vijeća od 3. ožujka ove godine. Na toj je sjednici na zahtjev oporbenih stranaka trebalo raspravljati o poskupljenju komunalnih usluga u nekim gradskim tvrtkama, a zaključena je tako da vijećnička većina (NL Branimira Glavaša i HSP) nije poduprla predloženi dnevni red, a Ured ju je, na zahtjev oporbe, poništio zbog nepoštivanja Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Upravni sud je presudom poništio tu odluku, ocijenivši da je Ured "poništio valjano donesene akte predstavničkog tijela".

Glavaš je ustvrdio kako je prijeporna odluka Središnjeg državnog ureda za upravu donesena "po izravnu nalogu Vladimira Šeksa", koji ju je predstavio 4. travnja na tiskovnoj konferenciji u osječkom HDZ-u, prije nego su je zaprimila tijela gradske vlasti. To, drži Glavaš, jasno pokazuje na spregu Šeksa i izvršne vlasti. Dodao je kako je Šeks "jasno pokazao i da zlourabi dužnost predsjednika Hrvatskog sabora" te zatražio da podnese ostavku. Budući da je, kako smatra, Šeks time pokazao da je "samozvani pravni stručnjak", pozvao ga je da vrati počasni doktorat osječkoga Sveučilišta jer ga, tvrdi Glavaš, "ne zaslužuje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antuna Palarića, o kojem se pogrdno izrazio, te ga nazvao "nestručnom i nemoralnom osobom", pozvao je također da podnese ostavku na dužnost, a ako to ne učini, pozvao je premijera Ivu Sanadera da opozove Palarića zbog zlouporaba državne dužnosti. "Ako se premijer Sanader ne odrekne usluga toga činovnika, poslat ću tu nakaradnu odluku Središnjeg državnog ureda za upravu i presudu Upravnog suda Uredu Europske komisije u Zagrebu, da procijeni s kime pregovaraju o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

"Neki dan imali smo slučaj Hine, što je samo kap u moru zlouporaba i arogantna obnašanja vlasti, s čime se Hrvatska nije suočavala ni u vrijeme rata i poratna razdoblja", rekao je, uz ostalo, Glavaš.

Na prethodno održanoj konferenciji za novinare stranke Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje (HDSSB) Glavaš je izvijestio kako se predsjednicom Demokratskog centra (DC) Vesnom Škare-Ožbolt dogovorio o osnivanju zajedničkog kluba zastupnika u Hrvatskom saboru, u kojem će od jeseni, s dva zastupnika HDSSB-a i njega kao nezavisnog zastupnika sudjelovati i jedan zastupnik DC-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara